Nieuws/Binnenland
1535978526
Binnenland

Hoekstra door het stof: te weinig empathie getoond ten opzichte van Zuid-Europa

DEN HAAG - Minister Hoekstra (Financiën) gaat door het stof. Hij heeft niet goed gereageerd op de Zuid-Europese vraag om financiële steun in deze coronacrisis. Zijn toon was niet goed, zegt Hoekstra. Maar de inhoud van zijn boodschap blijft staan: ’coronabonds’ zijn een slecht idee.

„Dit gaat heel erg over hóe we het gezegd hebben”, zegt hij bij RTLZ. „We hebben ons te weinig empathisch opgesteld, zo zelfs dat het tot weerstand heeft geleid. We zijn er onvoldoende in geslaagd te vertellen wat we wél willen.” Solidariteit tonen om de coronacrisis op te lossen die ’in de eerste plaats een medische crisis is’: „Daar zijn wij op aanspreekbaar.”

Nederland is bij de zuidelijke EU-landen de boeman, nadat premier Rutte en minister Hoekstra middenin de coronacrisis de zwakke eurolanden aanspraken op hun gebrek aan buffers. Weerzinwekkend, kinderlijk en gevoelloos, zo klonk het.

ESM

De zuidelijke landen vroegen om steun uit het noodfonds ESM, maar Nederland zegt daar niet meteen ’ja’ tegen. Ook werd onder leiding van Frankrijk een oud plan van stal gehaald, de uitgifte van eurobonds, voor de gelegenheid coronabonds gedoopt. Daarmee kunnen de zuidelijke landen, die meer rente betalen als ze geld willen lenen, onder Europese garantie leningen aangaan. Daarmee kunnen ze makkelijk aan geld komen om hun economie te stutten.

Behalve van de zuidelijke eurolanden kreeg Hoekstra ook kritiek uit de regeringscoalitie. CU-fractieleider Segers bepleit voor een ’Marshallplan’ voor Zuid-Europa. Partijleider Jetten van D66 waarschuwt dat de „Nederlandse boekhoudersbotheid dreigt uit te monden in een grote diplomatieke ramp.”

De euro- of coronabonds, vindt Hoekstra nog altijd ’het verkeerde middel’, maar steun uit het noodfonds ESM sluit het kabinet niet uit. Het kabinet studeert op voorwaarden waaronder het solidariteit kan tonen met Zuid-Europa. Want die wil is er heus, al is het maar uit welbegrepen eigenbelang. Immers: als de EU met z’n interne markt instort, komt ook het verdienvermogen van Nederland (bijna 10 procent van het Nederlandse bbp) in gevaar. Zoals een Italiaanse politicus pesterig opmerkte: ’Aan wie wil Nederland zijn tulpen eigenlijk verkopen?’

Hoe kunnen we de zwakkere Eurolanden die zwaar lijden onder het virus het beste bijstaan? DFT-verslaggever Martin Visser buigt zich over deze vraag in de nieuwste podcast Kwestie van Centen. Luister hier, hieronder of via je eigen podcast app.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop