Nieuws/Binnenland
1536100660
Binnenland

Van Kooten breekt met Partij voor de Toekomst van Krol: ’Ben voorgelogen’

Na slechts drie maanden stapt Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten uit Partij voor de Toekomst van voormalig 50Plus-voorman Henk Krol.

„Ik ben voorgelogen”, laat de politica aan het AD weten. In een reactie aan die krant zegt zij: „Lang was voor mij onduidelijk hoe de samenwerking tussen de Partij voor de Toekomst en GO eruit zou zien”, aldus Van Kooten, die vorig jaar vertrok bij de Partij voor de Dieren. „Henk Krol heeft hierover tegen mij gelogen. Hij beloofde dat wij met zijn tweeën de politieke lijn zouden bepalen, maar nu blijkt dat Otten aan alle touwtjes trekt. Mijn principes gaan niet samen met de zijne en daarom stap ik eruit.”

Van Kooten vertrok een jaar geleden bij de Partij voor de Dieren en werd begin dit jaar lid van 50PLUS. Toen Krol daar begin mei met slaande deuren vertrok, richtte zij samen met hem de Partij voor de Toekomst op.

Krol: ’blij dat man Van Kooten weg is’

Henk Krol vindt het „heel jammer” dat medeoprichter van de Partij voor de Toekomst Femke Merel van Kooten de partij verlaat. „We hadden het in het begin erg leuk samen”, zegt de voormalig 50-PLUS-leider. Volgens hem zijn de spanningen tussen Van Kooten en de rest van de partij „er geleidelijk ingeslopen.”

De politieke verschillen tussen het voormalige Partij voor de Dieren-lid en de oud-50-Plus-leider waren volgens Krol niet het probleem. „Zo links was Femke Merel helemaal niet, en we hebben gewoon gepraat over de verschillen die we hadden.” Krol verwijt voornamelijk de man van Van Kooten, die als fractiesecretaris voor de partij werkte, haar te veel te sturen. „Dan hadden we een afspraak gemaakt, ging ze vervolgens met haar man praten en draaide ze ineens weer. Ik vind het jammer dat zij vertrekt, maar ben blij dat hij weg is.”