Nieuws/Binnenland
1536234628
Binnenland

Laatste Nederlandse vliegtuig vertrokken uit Kabul: ’Met pijn in het hart’

DEN HAAG - De Nederlandse evacuatieoperatie in Kabul is voorbij. De laatste Nederlandse vlucht is uit de Afghaanse hoofdstad vertrokken, meldt demissionair minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken. Aan boord zijn onder meer de diplomaten en militairen die de afgelopen tijd vanaf het vliegveld hebben gewerkt. In totaal zijn meer dan 2500 mensen uit Kabul weggehaald, van wie 1600 met Nederland als eindbestemming.

„Het is verschrikkelijk om Afghanistan na 20 jaar op deze manier te moeten verlaten”, twittert Kaag. „Met pijn in het hart zijn het ambassadeteam en militairen vertrokken met de laatste Nederlandse vlucht.”

Kaag erkent dat het vertrek van de Nederlanders „ingrijpende consequenties” heeft voor de mensen die nog niet in veiligheid zijn gebracht. „De inzet blijft om, samen met internationale bondgenoten, allen te helpen die recht hebben op terugkeer of evacuatie en de Afghaanse bevolking te blijven steunen.”

Demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld zegt „gemengde gevoelens” te hebben bij het vertrek van de laatste evacuatievlucht uit Kabul. „We zien verschrikkelijke berichten over aanslagen”, aldus de bewindsvrouw. Volgens een woordvoerder zijn alle mensen die Nederland wilde evacueren en die de luchthaven tijdig hebben weten te bereiken, nu vertrokken. Hoeveel mensen noodgedwongen zijn achtergebleven in Afghanistan, is niet precies duidelijk. Kaag wil alleen kwijt dat het om een „groot aantal” gaat.

Al dagenlang werd gewaarschuwd voor een terreuraanslag uit bijvoorbeeld de hoek van Islamitische Staat. Donderdag volgden twee explosies elkaar rap op, er zijn tientallen gewonden gevallen - onder wie kinderen, Amerikaanse militairen en Talibanstrijders. Zeker dertien mensen zijn omgekomen.

Het vertrek van verschillende Europese landen heeft te maken met de definitieve Amerikaanse evacuatie die volgens afspraken met de Taliban op 31 augustus plaatsvindt na twintig jaar aanwezigheid in het land. Ook Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim spreekt van een dubbel gevoel. „Trots op het harde werk van onze mensen maar ook grote zorg voor hen die we niet hebben kunnen meenemen.”

De inzittenden van de twee laatste evacuatievluchten vliegen vanuit Islamabad door naar Nederland. Zij zullen daar pas vrijdag aankomen. Onder de evacués zijn Nederlanders, tolken en hun gezinsleden en mensen die in het verleden in Nederlandse dienst hebben gewerkt en daardoor mogelijk gevaar lopen nu de Taliban de macht in het land hebben gegrepen. Het kabinet kan nog geen exacte aantallen per groep noemen.

Nederland houdt tot en met 31 augustus een vliegtuig, een aantal militairen en een klein ambassadeteam paraat om zo mogelijk „tegen de huidige verwachtingen in” meer mensen te kunnen wegvoeren. Er blijven medewerkers van de IND aanwezig in Tblisi en Islamabad, de vliegvelden waar mensen aankwamen die door Nederland uit Kabul werden weggeleid.

De evacués worden opgevangen op terreinen van Defensie in Zoutkamp, Huis ter Heide, Harskamp en Amsterdam. Er komen ook opvanglocaties in de gemeenten Nijmegen en Heumen. Sommigen gaan door naar een ander land, anderen moeten door de gemeenten ergens gehuisvest worden. „Dit kan gelet op de krapte op de woningmarkt langere tijd in beslag nemen”, waarschuwt het kabinet.

Demissionair minister-president Mark Rutte heeft zijn afschuw uitgesproken over de aanslagen in Kabul. In een tweet betuigt hij zijn medeleven met de slachtoffers en nabestaanden. „Afschuwelijke berichten”, twittert de premier. „Veel doden en gewonden, te midden van mensen die op zoek zijn naar veiligheid. Een enorme tragedie.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop