Nieuws/Buitenland
1536343
Buitenland

Eerste wolf gespot in Vlaanderen in meer dan 100 jaar

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

KEMPEN-BROEK - Voor het eerst in meer dan 100 jaar is er een wolf gespot in Vlaanderen. „Het is de eerste keer dat we honderd procent zeker zijn dat er een wolf is gespot in ons land, want het dier is uitgerust met een halsbandzender en wordt gevolgd door een Duitse wetenschapper”, zegt Jan Loos van de vereniging Welkom Wolf tegen de VRT.

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

„De wolf is opnieuw aan een opmars bezig in West-Europa. Het dier was met uitsterven bedreigd, maar de voorbije jaren zijn er verschillende wolven gespot in Duitsland en het noorden van Nederland”, aldus Loos, die benadrukt dat wolven ongevaarlijk zijn voor de mens.

Het dier werd gespot in het Limburgse Bocholt, waar hij de Nederlands-Belgische grens overstak. De wolf stak eerst de Duits-Nederlandse grens over, en liep daarna vanuit het noorden van Nederland naar de Nederlands-Belgische grens tussen Nederlands Limburg en Limburg. Ergens in de moerassen van het Kempen-Broek werd het dier dan gedetecteerd.

Die grens passeerde hij op 2 januari, zo meldt de Belgische natuurvereniging Landschap vzw zaterdag. De afgelopen dagen verbleef de wolf in Beringen en in de buurt van het militair domein in Leopoldsburg. Het dier heeft ruim 500 kilometer afgelegd in tien dagen tijd.