Nieuws/Binnenland
1536453905
Binnenland

Dit zijn alle coronamaatregelen op een rijtje

Den Haag - Hoewel er een begin is gemaakt met de vaccinaties, wil het kabinet een ’we zijn er bijna’-gevoel voorkomen, zei coronaminister De Jonge dinsdagavond tijdens de persconferentie over het coronavirus. ’We zijn er bijna’ is ook niet bepaald het gevoel dat overheerst na de aankondiging van een verlengde lockdown: de huidige maatregelen blijven tot minstens 9 februari van kracht. Nóg strengere maatregelen zijn bovendien niet uitgesloten.

Wat zijn de maatregelen die nu nog tot tenminste 9 februari gelden?

  • De situatie in het onderwijs blijft zoals het is. Dat betekent dat er geen klassikaal onderwijs wordt gegeven. Uitzonderingen gelden voor kwetsbare leerlingen, examenleerlingen en leerlingen die voor bepaalde soorten praktijkonderwijs naar school moeten.
  • Op middelbare scholen moet een ’1,5 metersituatie’ worden gecreëerd. Omdat er steeds meer aanwijzingen zijn dat scholieren een grote rol spelen in de verspreiding van corona moeten leerlingen op school anderhalve meter afstand houden.
  • Het kabinet gaat kijken of de basisscholen en de kinderopvang eerder open kunnen. Er wordt gemikt op 25 januari, maar het zal afhangen van de Britse variant van het coronavirus. Blijkt die ook meer verspreid te worden door kinderen, dan gaat het hele feest niet door.
  • Het kabinet speelt met het idee van een avondklok. Om te bepalen of dat wordt ingevoerd, wordt nu ’spoedadvies’ van het Outbreak Management Team (OMT) ingewonnen. Het advies, dat premier Rutte begin volgende week verwacht, moet antwoord geven op de vraag wat de maatregel specifiek en concreet betekent voor het aantal besmettingen. Het idee is dat een avondklok geldt als een mogelijkheid om te voorkomen dat jongeren in groepjes bij elkaar hangen en thuisbezoek te beperken.
  • Het reisadvies dat al geldt blijft van kracht: blijf tot en met maart in Nederland, tenzij de reis een ’grote economische winst’ betekent of te maken heeft met ernstige familieomstandigheden.
  • De maximale groepsgrootte in de buitenlucht blijft op twee mensen, en thuis mogen mensen maximaal twee gasten ontvangen.
  • Niet-essentiële winkels, sportscholen en cafés en restaurants blijven dicht. Ook niet-medische contactberoepen, zoals de kapper en schoonheidsspecialist, mogen voorlopig niet uitgeoefend worden.
  • Daarnaast wordt er gewerkt aan de uitbreiding van de steunpakketten voor getroffen bedrijven. Ook wil het kabinet het testen bij kinderen gaan uitbreiden. Als de scholen weer open gaan, is het de bedoeling dat bij een geconstateerde besmetting de hele klas wordt getest.