Nieuws/Binnenland
1536630588
Binnenland

PFAS is het nieuwe stikstof

Erik Ziengs (VVD): Nederland kan en mag niet op slot

Erik Ziengs (VVD): Nederland kan en mag niet op slot

Den Haag - Behalve door de stikstofcrisis worden bouwprojecten in ons land nu bedreigd door strengere milieuregels rond het verplaatsen van grond. In het hele land dreigen projecten stil te vallen. Regeringspartij VVD eist dat staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur) ingrijpt: „Nederland kan en mag niet op slot.”

Erik Ziengs (VVD): Nederland kan en mag niet op slot

Erik Ziengs (VVD): Nederland kan en mag niet op slot

Terwijl heel politiek Den Haag met het hoofd in de stikstofwolken zit, ontwikkelt er zich op bouwterreinen een nieuw probleem rond strenge milieuregels. Na het verbod op de PAS – een procedure om bouwplannen door te laten gaan ondanks stikstofregels – is er nu PFAS die voor een hoop ellende zorgt.

PFAS is een verzamelnaam voor duizenden moeilijk afbreekbare chemische stoffen die in de grond kunnen zitten. Ze werden in het verleden geroemd en gebruikt in allerlei huis-tuin-en-keukenproducten. Maar nu blijkt dat ze mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid, heeft het kabinet in relatieve stilte een tijdelijke maatregel ingevoerd. Een kilo droge grond mag nu maximaal 0,1 microgram PFAS bevatten.

Bij elke schep grond kan een te hoge concentratie worden aangetroffen. Hoveniers, bouwbedrijven en baggeraars kampen nu al met de gevolgen: werkzaamheden worden stilgelegd en ’vieze grond’ kan nergens afgeleverd worden.

VVD-Kamerlid Erik Ziengs maakt zich grote zorgen: „Nederland kan en mag niet op slot.” De liberaal vreest voor verlies aan banen: „Er moet gezorgd worden voor een werkbare situatie. Op dit moment blijkt dat een aanzienlijk aantal projecten stil is komen te liggen. Bulldozers, vrachtauto’s en graafmachines moeten door kunnen werken in plaats van geparkeerd te worden op het Binnenhof.”

Net als bij de stikstofcrisis wil Ziengs dat het kabinet een lijst maakt van projecten die nu stil komen te liggen door de PFAS-problematiek. De parlementariër vraagt zich bovendien af of het kabinet niet te streng is. „Een groot verschil zou al gemaakt kunnen worden door het opwaarderen naar de oorspronkelijke meetgrens van 1 microgram.”