Nieuws/Buitenland
1537293846
Buitenland

Venetië weert cruiseschepen

Een cruiseschip ontneemt het zicht op het San Marcoplein.

Een cruiseschip ontneemt het zicht op het San Marcoplein.

ROME - Gigantische cruiseschepen mogen voortaan niet meer door de lagune in het centrum van Venetië varen. Dat heeft de Italiaanse regering-Draghi woensdagavond laat besloten.

Een cruiseschip ontneemt het zicht op het San Marcoplein.

Een cruiseschip ontneemt het zicht op het San Marcoplein.

Enkele ministers, onder wie vooral de minister van Culturele Zaken Dario Franceschini, hadden hier op aangedrongen. Er zijn al vele jaren protesten tegen de enorme drijvende gevaartes die tot vlakbij het San Marcoplein opdoemen, tot woede en schrik van veel inwoners van Venetië die regelmatig hiertegen protesteerden. Aan de andere kant was het ook een belangrijke business voor de stad en een droom voor de passagiers die vanaf hun cruiseschip Venetië vlak onder hen konden bewonderen.

De cruiseschepen, die sowieso al tot tenminste 1 mei stilliggen wegens de coronacrisis, moeten voorlopig verderop aanmeren bij de haven van Marghera. Er wordt gekeken naar alternatieven waar de grote cruiseschepen in de toekomst kunnen aanleggen. Deze nieuwe havens moeten zowel economisch als technisch verantwoord zijn.

De cruiseschepen zorgden niet alleen voor visuele overlast, maar ook voor gevaar. Begin juni 2019 vond er bijvoorbeeld een botsing plaats in de druk bevaren lagune van Venetië. Het gigantische cruiseschip MSC Opera bleek niet in staat om op tijd te remmen en ramde een toeristenboot. Vijf lichtgewonden waren het gevolg en zelfs de kade was bijna geraakt door de Opera.

Door het incident werd de druk om de cruiseschepen in de lagune van Venetië te verbieden natuurlijk groter. Ook de Venetiaanse burgemeester Luigi Brugnaro zei toen dat er een eind moest komen aan de schepen in de lagune. De toenmalige minister van Infrastructuur en Transport Danilo Toninelli beloofde destijds al dat het afgelopen zou zijn. Maar het duurde dus nog tot deze week tot het kabinet-Draghi actie ondernam.