Nieuws/Buitenland
1539303775
Buitenland

Net herkozen president van Tsjaad overleden in frontlinie

N’DJAMENA - President Idriss Déby van Tsjaad is overleden aan verwondingen die hij opliep bij gevechten, meldt het leger van het Afrikaanse land. Zijn zoon, generaal Mahamat Idriss Deby Itno, is aangesteld als interim-president.

Het leger zei maandag een aanval van opstandelingen op de hoofdstad N’Djamena te hebben afgeslagen. Déby zou aanvankelijk een toespraak houden waarin hij de verkiezingswinst claimde, maar ging eerst naar de frontlinie om soldaten een hart onder de riem te steken en in het noorden van het land mee te vechten tegen „terroristen die ons grondgebied bedreigen.”

Het gaat om de rebellengroep ’Fact’, die opereert vanuit buurland Libië en de afgelopen weken oprukte naar het zuiden. De VS hadden niet-essentiële diplomatieke medewerkers zaterdag opgeroepen het land te verlaten.

Net herkozen

Maandag bleek uit voorlopige verkiezingsresultaten dat de 68-jarige Déby aan een zesde termijn als staatshoofd kan beginnen. De verkiezingen waren geboycot door de voornaamste oppositieleiders.

Idriss Déby kwam in 1990 aan de macht. Westerse landen zagen hem als steun in de strijd tegen islamitische extremisten zoals Boko Haram, IS en al-Qaeda. De strijdkrachten nemen de macht over met een militaire raad onder leiding van zijn 37-jarige zoon, een viersterrengeneraal die Mahamat Kaka wordt genoemd.

Het leger voerde gelijk een avondklok in en sloot de grenzen. De regering en het parlement zijn ontbonden. De strijdkrachten beloven „vrije en democratische” verkiezingen na een overgangsperiode van achttien maanden.