Nieuws/Binnenland
1539649
Binnenland

Meer overwinterende ooievaars geteld

BLARICUM - Tijdens de jaarlijkse telling van overwinterende ooievaars zijn dit weekeinde 583 exemplaren geteld. Dat zijn er meer dan vorig jaar toen de teller op zondagavond op 447 stond. Dat meldt Stichting Ooievaars, Research & Knowhow (STORK) zondag.

Het gaat om voorlopige cijfers, omdat nog niet alle tellers zich gemeld hebben. Wat opvalt is dat er dit jaar 353 tellers meededen, de helft meer dan vorig jaar. Volgens een woordvoerster komt dit waarschijnlijk door de media-aandacht die de telling kreeg en het mooie weer.

Wat dit jaar opvalt is dat veel ooievaars weinig in groepen worden gezien. De waarnemers telden er meestal een of twee. Volgens de woordvoerster komt dit vermoedelijk doordat er genoeg voedsel is te vinden door het zachte weer.

Meeste vogels in natuurgebied Reestdal

De meeste vogels (130) werden zoals ieder jaar geteld in natuurgebied Reestdal in Overijssel. Ook vuilstortplaatsen zijn populair, daar telden waarnemers in totaal zestig exemplaren.

Meestal overwinteren ooievaars in Afrika, maar een groot aantal blijft in Nederland. STORK vroeg Nederlanders dit weekeinde het aantal waargenomen vogels door te geven, met de vindplaats, datum en eventueel ringgegevens. De organisatie evalueert deze gegevens en hoopt daar conclusies aan te kunnen verbinden. De telling vindt jaarlijks in januari plaats.