Nieuws/Buitenland
1540814356
Buitenland

Morales krijgt asiel in Mexico

MEXICO-STAD - De Mexicaanse regering verleent asiel aan de gevallen Boliviaanse leider Evo Morales. Die kondigde zondag zijn vertrek aan als president van Bolivia. De Mexicaanse minister Marcelo Ebrard (Buitenlandse Zaken) maakte bekend dat Morales hem inmiddels heeft gebeld om politiek asiel te vragen.

De positie van Morales, die sinds 2006 aan de macht was in Bolivia, was onhoudbaar geworden nadat de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) ernstige onregelmatigheden bij de verkiezingen had vastgesteld. Politiemensen sloten zich aan bij demonstrerende burgers en de legerleider zei dat Morales was gevraagd het veld te ruimen.

Minister Ebrard zei dat zijn land op „humanitaire” gronden heeft besloten Morales op te vangen. „We zullen het ministerie van Buitenlandse Zaken van Bolivia onmiddellijk informeren dat het Morales op grond van internationale wetgeving een veilige aftocht moet bieden.”

Mexico was één van de landen die kritiek hadden geuit op de wijze waarop Morales ten val is gebracht. „Het is een staatsgreep, omdat het leger het vertrek van de president heeft gevraagd”, zei minister Ebrard eerder.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo