Nieuws/Buitenland
1540970860
Buitenland

Geweervuur, luide knal; mogelijk staatsgreep in Burkina Faso

Soldaten in de straten van Ouagadougou

Soldaten in de straten van Ouagadougou

OUAGADOUGOU - In Burkino Faso zijn vrijdag, vanuit het belangrijkste militaire kamp en in sommige woonwijken in hoofdstad Ouagadougou, zware geweerschoten te horen. Ook was er een grote ontploffing in de buurt van het presidentieel paleis. Of er sprake is van een poging tot een staatsgreep, is nog onduidelijk. Maar de gebeurtenissen dragen de kenmerken van andere grepen naar de macht die de afgelopen twee jaar in West- en Centraal-Afrika plaatsvonden.

Soldaten in de straten van Ouagadougou

Soldaten in de straten van Ouagadougou

Soldaten hebben posities ingenomen langs de weg die leidt naar het presidentieel paleis en blokkeerden de toegang tot administratieve gebouwen en de nationale televisie, die is gestopt met uitzenden. Een woordvoerder van de regering kon niet worden bereikt.

Op 24 januari vond al een staatsgreep plaats in Burkina Faso. Toen nam een militaire junta onder leiding van kolonel Paul-Henri Sandaogo Damiba de macht over. De staatsgreep werd toen verwelkomd door de meeste inwoners, die het zat waren dat de regering van voormalig president Roch Kaboré niet in staat was islamitische militanten in bedwang te houden die in de voorbije jaren duizenden burgers hebben gedood en grote delen van het noorden en oosten hebben ingenomen.

Demonstraties en aanvallen

Deze week waren in steden in Burkina Faso demonstraties tegen het leger. In zijn eerste verklaring na de machtsovername in januari beloofde Damiba de veiligheid te herstellen. Aanvallen in het verarmde West-Afrikaanse land zijn echter verergerd en het leger is in een staat van wanorde. De achterban, die Damiba in januari nog steunde, zou gefrustreerd zijn geraakt vanwege het gebrek aan vooruitgang. Waar Damiba, inmiddels interim-president, zich momenteel bevindt is onduidelijk.

Onbekende aanvallers hebben deze week elf soldaten gedood in een aanval op een konvooi met 150 voertuigen die voorraden naar een plaats in het noorden van het land bracht. Vijftig burgers zijn vermist. Militanten hebben gebieden in het noorden geblokkeerd, waardoor gemeenschappen zijn afgesneden. Konvooien van de regering en luchtdroppingen bezorgen essentiële goederen aan burgers die er vastzitten.

Ondertussen hebben steden en dorpen die niet worden belegerd hun bevolking fors zien groeien met mensen die vluchten voor het geweld op het platteland. De zorg is overbelast en droogte heeft geleid tot grote aantallen mensen die ondervoed zijn geraakt.