Nieuws/Buitenland
154110
Buitenland

Mars tegen conservatieve regering Polen

WARSCHAU - Tussen de 10.000 en 20.000 Polen hebben zaterdag in Warschau gedemonstreerd tegen het conservatieve, eurosceptische beleid van de regerende partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS). De ’Mars van de vrijheid’ was de grootste demonstratie in maanden die de oppositie onder leiding van het Burgerplatform (PO) op de been wist te krijgen.

„Wij zijn voor een democratisch Polen, voor een Europees Polen, voor een Polen dat trots is, dat vrienden en partners zoekt, geen vijanden in Europa zoals nu”, zei PO-leider Grzegorz Schetnya tegen de met Poolse en EU-vlaggen zwaaiende menigte.

Felle kritiek

De Europese Unie heeft felle kritiek op wijzigingen die de PiS-regering wil doorvoeren in het grondwettelijke hof. Er is ook kritiek uit Brussel op de versteviging van de greep van de regering op de publieke media.

PiS-leider Jaroslaw Kaczynski zei dat de vrijheid in Polen helemaal niet in gevaar is. „Wie beweert van wel, marcheert in naam van het tegenovergestelde”, zei hij tijdens een bezoek aan de havenstad Szczecin.