Nieuws/Binnenland
154193625
Binnenland

10 maanden cel voor nep-modellenscout

Amsterdam - De rechtbank in Dordrecht heeft de 20-jarige Noa D. uit Rotterdam veroordeeld tot tien maanden gevangenisstraf en tbs met voorwaarden wegens oplichting.

Noa D. deed zich voor als modellenscout ’Giovanna’, en haalde een jonge vrouw over om foto’s van zichzelf aan hem te sturen via Snapchat.

Dat deed ze, maar ze weigerde hem beeltenissen van zichzelf in lingerie. ’Giovanna’ werd boos. Schermde met tijdsdruk, met andere kandidaten, en met de naam van Kirstie Hubner, topvrouw van het gerenommeerde modellenbureau Elite.

Bellen met Elite

In plaats van te zwichten voor de druk, belde de jonge vrouw zelf met Elite, en ontdekte ze al snel dat ze was opgelicht. Ze deed aangifte.

Het was niet de eerste keer dat Noa D. de fout in ging. Drie keer eerder belandde hij in de cel omdat hij meisjes bedonderde door zich voor te doen als modellenscout van Elite. Maar de 20-jarige breedgeschouderde Noa D. uit Rotterdam blijkt hardleers.

’Wrok’ en ’verveling’

Tien dagen nadat hij op vrije voeten kwam na zijn laatste veroordeling, presenteerde hij zich op Instagram weer als modellenscout. „Uit wrok”, zei hij twee weken geleden tegen de rechtbank in Dordrecht. Eerder zei hij dat hij het deed „voor de kick. En uit verveling.” Volgens deskundigen is hij verminderd toerekeningsvatbaar vanwege een persoonlijkheidsstoornis, en is er groot gevaar voor herhaling. Om die reden kreeg hij tbs met voorwaarden opgelegd.

Volgens de rechtbank misleidde Noa D. zijn slachtoffer op geraffineerde manier, en maakte hij misbruik van het vertrouwen dat ze in hem stelde. Het OM zei tijdens de rechtszaak dat Noa D. meer meisjes heeft opgelicht in het buitenland, maar hun identiteit is niet achterhaald.