Nieuws/Buitenland
1542278197
Buitenland

Peilingen VS: Biden blijft aan de leiding, kiezers zekerder

Biden-supporters bij de golfclub van Trump in Sterling, Virginia.

Biden-supporters bij de golfclub van Trump in Sterling, Virginia.

WASHINGTON - De Democratische presidentskandidaat Joe Biden houdt een voorsprong van 10 procent op de Republikeinse president Donald Trump, stelt de Amerikaanse nieuwszender CBS naar aanleiding van een peiling. Ook geven meer Amerikanen aan al een definitieve keuze te hebben gemaakt in vergelijking met een vorige peiling.

Biden-supporters bij de golfclub van Trump in Sterling, Virginia.

Biden-supporters bij de golfclub van Trump in Sterling, Virginia.

Als nu de verkiezingen worden gehouden, zou Biden op 52 procent van de stemmen kunnen rekenen, aldus de CBS-poll. Zo’n 42 procent zou op de huidige president Trump stemmen. De economie geldt als belangrijkste thema voor de kiezers, gevolgd door gezondheidszorg, de coronapandemie en de massale protesten tegen racisme en buitensporig politiegeweld.

Van de mensen die zich als Democraat identificeren, zegt 40 procent dat Biden niet genoeg campagne voert. Bij de onafhankelijke kiezers is dat maar liefst de helft.

’Zeer sterke’ steun

Van de Amerikanen die zeggen dat ze op Biden gaan stemmen, geeft 87 procent aan dat zijn of haar steun voor de Democraat „zeer sterk” is. In augustus was dat zowel bij de aanhang van Biden als die van Trump het geval bij 82 procent. Van de aanhangers van Trump zegt 84 procent de Republikeinse kandidaat „zeer sterk” te steunen.

In Wisconsin, een ’swing state’ met twee grote progressieve steden (Milwaukee en Madison) maar ook een grote, overwegend witte plattelandsbevolking en enkele ’blanke’ voorsteden, gaat Biden met 6 procent voorsprong aan de leiding. Onder blanke vrouwen in Wisconsin heeft Biden een voorsprong van 9 procent, veel meer dan de 2 procent voorsprong die Hillary Clinton bij die groep had in 2016.

Foutmarge

De peiling is gebaseerd op reacties van bijna 2500 geregistreerde kiezers door het hele land en zo’n duizend kiezers in Wisconsin. Landelijk kan de peiling er 2,4 procent naast zitten, in Wisconsin geldt een foutmarge van 3,7 punten.

Volgens een recente peiling van het rechtse Fox News leidt Biden in drie ’key states’: Arizona, North Carolina en Wisconsin.

In 2016 werd door tal van experts en polls voorspeld dat Hillary Clinton de verkiezingen zou winnen. Ondanks dat ze meer stemmen had dan Trump, won de Republikein uiteindelijk door belangrijke ’swing states’ naar zich toe te trekken. Trump-stemmers zouden daarnaast mogelijk minder snel uitkomen voor hun stem, zogeheten ’Shy Voters’, meldt onderzoeksgroep CloudResearch.

Het is onzinnig om te denken dat de rust terugkeert in Amerika als Joe Biden de verkiezingen wint. Dat zegt de directeur van de Atlantische Commissie, Bram Boxhoorn, in een speciale aflevering van de podcast ‘Trump vs. Biden – de strijd’. Dat en meer in een nieuwe podcast over de Amerikaanse verkiezingen. Luister ‘m hier, hieronder of via alle bekende podcast apps.