Nieuws/Binnenland
1542300
Binnenland

Rechter legt 80 uur werkstraf op voor mishandeling keukenverkoper

Man (72) die verkoper gijzelde moet ’tot tien leren tellen’

Archieffoto ter illustratie.

Archieffoto ter illustratie.

ALMELO - De rechtbank in Almelo heeft een 72-jarige man uit het Overijsselse Albergen tot een werkstraf van 80 uur veroordeeld voor het gijzelen en mishandelen van een keukenverkoper.

Archieffoto ter illustratie.

Archieffoto ter illustratie.

Het slachtoffer was namens een keukenbedrijf uit Deventer naar het huis van de verdachte gegaan om een klacht op te lossen. „Zaterdagavond, na mijn werk nog om de zaak op te lossen”, zo verklaarde de 66-jarige man in zijn slachtofferverklaring. Hij kampt nog dagelijks met de gevolgen van de gijzeling.

Eenmaal in de woning werd het de keukenverkoper vrijwel direct onmogelijk gemaakt weg te gaan. „Hoewel niet met een sleutel, werd wel de deur dichtgedraaid”, vertelde officier van justitie Sanne Houtman. De medewerker van het keukenbedrijf werd hierna mishandeld en met de dood bedreigd door de woedende man. Ook werd hij gedwongen een verklaring te ondertekenen, waarin onder meer stond dat hij 1000 euro ging pinnen. Zijn vrouw werd opgebeld en eveneens bedreigd.

,,Ongelooflijk”, reageerden de buurman en zijn echtgenote eerder tegen De Telegraaf. ,,Karel (de dader, red.) en Marleen zijn hele aardige, lieve mensen. Ze zijn een maand of drie geleden getrouwd en hebben toen de hele buurt uitgenodigd. Het was reuze gezellig.”

’Storm in glas water’

Het slachtoffer wist uiteindelijk aan zijn gijzelnemer te ontsnappen en waarschuwde de politie. De 72-jarige man werd later diezelfde avond opgepakt. Hij heeft daarna drie dagen in voorarrest gezeten. Zelf verklaarde de verdachte het voorval als een storm in een glas water te zien.

Bedreiging werd de Albergenaar niet ten laste gelegd, tot verbazing van zowel advocaat en rechter. Het OM vroeg om 170 uur werkstraf met 1 maand voorwaardelijke celstraf, maar daar ging politierechter Ben Hendriks niet in mee. Hij sprak van een conflict dat alle perken de buiten ging en veroordeelde de verdachte tot 80 uur werkstraf met 3 maanden voorwaardelijk ’als stok achter de deur’. „Meneer moet tot 10 leren tellen, zeker op zijn leeftijd.”