Nieuws/Binnenland
1543792192
Binnenland

GL past verkiezingsstunt met 10.000 euro aan

Jesse Klaver tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Jesse Klaver tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Den Haag - GL komt terug op de verkiezingsstunt om alle jongeren op hun achttiende verjaardag onvoorwaardelijk een Klaver-premie van 10.000 euro te geven.

Jesse Klaver tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Jesse Klaver tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Het plan werd met hoongelach ontvangen bij andere partijen. Op sociale media struikelden mensen over elkaar heen om grapjes te maken: van ’handig voor de aanschaf van de eerste auto’ tot ’dat zal lekker druk worden in het vliegtuig naar Chersonissos’.

Geschrokken van de commotie heeft GL besloten om het plan uit het concept-verkiezingsprogramma aan te passen. Dat kwam mede op verzoek van de eigen jongerenorganisatie Dwars. Ook hier vonden ze achttien jaar wel erg jong voor zo’n groot bedrag, erkent een woordvoerder van GL.

Zorgen

Daarnaast speelden zorgen over gezinnen met financiële problemen een rol, meldt de zegsman. De Klaver-premie zou kunnen zorgen dat ouders druk uitoefenen op hun kinderen om het ’gratis’ geld in te leveren.

Partijleider Jesse Klaver heeft daarom met de jongerentak afgesproken om het plan aan te passen. Pas als jongeren 23 jaar zijn mogen ze het bedrag vrij besteden. De eerste vijf jaar mag het geld alleen worden gebruikt voor studie en scholing.

De financiering van het plan blijft ongewijzigd. Miljonairs moeten door een nieuwe taks opdraaien voor het verjaardagscadeau van GL.