Nieuws/Binnenland
1544037484
Binnenland

Kaag overweegt gooi naar leiderschap D66

Wordt Sigrid Kaag het nieuwe gezicht van D66?

Wordt Sigrid Kaag het nieuwe gezicht van D66?

DEN HAAG - Sigrid Kaag denkt er „serieus” over na om een gooi te doen naar het leiderschap van D66. Dat zei ze zaterdagavond tijdens de Nacht van NRC in Rotterdam.

Wordt Sigrid Kaag het nieuwe gezicht van D66?

Wordt Sigrid Kaag het nieuwe gezicht van D66?

„Ik denk er serieus over na”, zei Kaag die momenteel minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is. Haar naam doet al langer de ronde als mogelijke kandidaat voor het lijsttrekkerschap - een functie die nu nog vacant is.

Kaag wil nog het een en ander op een rijtje zetten voor ze aan de klus zou beginnen. „Het hangt heel erg van D66 af. Als het goed is voor de partij, wat goed is voor het team en of dit een verschil gaat maken voor D66”, zei ze. Ook moeten haar man en kinderen haar ambitie steunen.

Diplomaat

Kaag is populair binnen de partij. Pas met het ministerschap keerde ze eind 2017 terug naar Nederland. Ze verbleef daarvoor voornamelijk in het buitenland als diplomaat bij de Verenigde Naties.

D66 moet op zoek naar een nieuwe leider omdat Alexander Pechtold vorig jaar opstapte. Als fractievoorzitter in de Tweede Kamer werd hij opgevolgd door Rob Jetten. Die denkt ook „serieus” na over het leiderschap, zei hij vorige maand.

Een andere mogelijke kandidaat die wordt genoemd is Kajsa Ollongren, al kampt zij momenteel met gezondheidsklachten. Ze was eerder onder meer wethouder in Amsterdam en is nu minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en vicepremier.

D66 zal volgend jaar een nieuwe leider kiezen waarmee ze de verkiezingen in wil gaan. Die staan gepland voor maart 2021. De leden van D66 kiezen uiteindelijk de nieuwe lijsttrekker.