Nieuws/Buitenland
154408
Buitenland

Franse presidentskandidaten brengen stem uit

LE TOUQUET-PARIS-PLAGE - De Franse presidentskandidaten hebben zondagochtend hun stem uitgebracht. Emmanuel Macron was om 11.00 uur de eerste. Hij stemde in het gemeentehuis van zijn woonplaats Le Touquet, in het departement Pas-de-Calais in het noordwesten van Frankrijk.

De sociaal-liberale presidentskandidaat, favoriet in de peilingen, was in gezelschap van zijn vrouw Brigitte Trogneux. Macrons tegenstander Marine Le Pen van het Front National meldde zich enkele minuten later, eveneens onder grote belangstelling, bij haar stembureau in Hénin-Beaumont. Dat ligt in dezelfde streek meer landinwaarts, ten zuiden van Lille.

Hollande

De aftredende president François Hollande was er in zijn kiesdistrict Tulle, in centraal-Frankrijk, vroeg bij. Hij riep de Fransen na de eerste ronde herhaaldelijk op Macron te steunen. De impopulaire socialist legde zich neer bij de desastreuze voorspellingen en stelde zich niet herkiesbaar. De kandidaat van zijn partij, Benoît Hamon, haalde twee weken geleden slechts 6,4 procent.