Nieuws/Buitenland
1544372032
Buitenland

Mondkapjes vanaf vrijdagmorgen verplicht in heel Parijs

Een man draagt een mondkapje op straat in Parijs.

Een man draagt een mondkapje op straat in Parijs.

PARIJS - In Parijs is het vanaf vrijdagmorgen 08.00 uur verplicht een mondkapje te dragen. De maatregel geldt overal in de openlucht en in afgesloten openbare ruimten evenals op plaatsen waar mensen werken. Premier Jean Castex had al aangekondigd dat dit eraan zat te komen. De vrouw die over de gezondheid in de Franse hoofdstad gaat, assistent-burgemeester Anne Souyris, heeft bekendgemaakt dat de verplichting vrijdagmorgen ingaat.

Een man draagt een mondkapje op straat in Parijs.

Een man draagt een mondkapje op straat in Parijs.

In de metropool Marseille is een dergelijke plicht al van kracht. In Parijs was die er al voor bepaalde drukke winkelgebieden en in het openbaar vervoer. Premier Castex vindt dat de mondkapjesplicht dringend noodzakelijk is. Ze geldt ook in de voorsteden.

In Frankrijk zijn donderdag 6111 nieuwe coronabesmettingen gerapporteerd. Dat is het hoogste aantal sinds 30 maart toen het hoogtepunt werd bereikt van de corona-uitbraak. Het totale aantal vastgestelde besmettingen in Frankrijk komt uit op bijna 260.000, waarvan er 30.576 fataal waren.

Het aantal corona-infecties in Frankrijk verviervoudigde de afgelopen maand ongeveer tot 39 per 100.000 inwoners, aldus Castex die sprak van een duidelijke toename. Dat is nog wel veel minder dan de naar schatting 1000 gevallen die tijdens de piek van de pandemie in Frankrijk werden geregistreerd.