Nieuws/Binnenland
1546121832
Binnenland

Boetes geblokkeerde automobilisten A35 ingetrokken

ALMELO - Twee mensen die een boete kregen toen ze donderdag probeerden te keren en weg te rijden uit een file die was ontstaan door een boerenblokkade op knooppunt Azelo in Twente, hoeven niks te betalen. Een politiewoordvoerder meldt vrijdagavond op Twitter dat de bekeuringen zijn ingetrokken.

Eerder op de dag zei een woordvoerder van de politie al het niet eens te zijn met het uitschrijven van de boete. „Als mensen slachtoffer zijn van een blokkade, hoeven ze daar niet nog een keer extra de dupe van te worden.”

Actievoerende boeren hielden donderdag urenlang knooppunt Azelo bij Almelo bezet. Dat leidde tot lange files in beide richtingen op de snelwegen A35 en A1. Twentse agenten kregen de opdracht om terughoudend te zijn naar mensen achter de blokkade. „Zorg dat de veiligheid gehandhaafd blijft en dat mensen geen gevaar lopen. Als het niet lukt een einde te maken aan de blokkade, moet je kijken hoe je ervoor kan zorgen dat andere weggebruikers niet in gevaar worden gebracht, bijvoorbeeld door ze weg te leiden”, aldus de woordvoerster.

De bekeuringen werden volgens de Twentse politie opgelegd door twee motoragenten uit Rotterdam van de Landelijke Eenheid, die in de buurt waren en aanboden om te helpen. Zij hadden de opdracht om terughoudend te zijn niet meegekregen. Inmiddels hebben de betreffende motoragenten met de Twentse teamchef gesproken en begrijpen ze de context, aldus de woordvoerder.

Een jaar zonder auto?

Een van de twee bekeurde mensen, Ruud Leliefeld uit Borne, schreef op Facebook dat hij de boete kreeg voor overtreding van artikel 5 van de Wegenverkeerswet. De politie kon dit niet bevestigen.

Leliefeld reed met twee jonge kinderen op de weg toen het verkeer vast kwam te staan. De situatie zou nog wel tot 20.00 uur aanhouden. Met een jonge baby en een kind dat naar bed moet, is dat niet ideaal. Toen andere automobilisten begonnen te keren: „Het waren er zeker wel 50, misschien wel honderd. Uiteindelijk hebben wij de keuze gemaakt deze mensen te volgen.”

Maar Ruud en zijn gezin hadden pech en werden dus bekeurd: „Het zou aan de rechter voorgelegd worden. Ik begreep dat de maximale boete 8.700 euro is en een jaar rij-ontzegging!” Boos werd hij niet, maar gefrustreerd raakte hij wel degelijk: „Een jaar zonder auto zou ik wel heel ver vinden gaan. Die onzekerheid is misschien nog het ergste”, schreef hij.

VIDEO: Verkeersveiligheid-expert Collin Bell legt uit wat je moet doen als je een boerenblokkade nadert.

Artikel 5

In artikel 5 staat dat het verboden is om gevaar te veroorzaken op de weg. Wie die regel overtreedt, zou maximaal zes maanden gevangenisstraf en een boete tot 9000 euro kunnen krijgen. Daarnaast mag iemand mogelijk tot twee jaar lang geen voertuig besturen.