Nieuws/Binnenland
1546748
Binnenland

’Wij zullen ons fel verzetten’

Minister Schouten geschokt door totaalverbod pulsvisserij

Brussel - Minister Schouten (Landbouw) heeft geschokt gereageerd op het nieuws uit Brussel dat het Europees Parlement een totaalverbod wil uit pulsvisserij. „We zullen ons hier fel tegen verzetten.”

„Onbegrijpelijk dat Europees Parlement dit standpunt heeft ingenomen. Het lijkt erop dat emoties en sentimenten hebben gewonnen van feiten en resultaten van onafhankelijk onderzoek. Dat is geen goede zaak. Wij zullen ons fel verzetten tegen een verbod en uiteraard blijf ik ook in de komende periode de belangen van de Nederlandse pulsvloot verdedigen.”

Tussenstand

De bewindsvrouw benadrukt dat het niet gaat om een eindbesluit, maar om een tussenstand. „De positie die het Europees Parlement nu heeft ingenomen is niet allesbepalend. Dit loopt mee in onderhandelingen tussen Europees Parlement, Europese Commissie en de Raad van Ministers”, zegt Schouten. „De inzet van Nederland daarbij is helder: pulsvisserij is de toekomst.”

Duurzamer

De minister stelt dat de Nederlandse uitvinding tal van voordelen heeft. Zo ontstaat er minder schade aan de zeebodem en er is minder ongewenste bijvangst. Ook besparen de vissers brandstof. „Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Pulsvisserij is daarmee veel duurzamer dan de verouderde boomkor-techniek. Dat zijn de feiten en verbieden is dus onlogisch.”

Schouten erkent dat het redden van onze vismethode een „lastig verhaal” gaat worden. „Maar wij gaan er alles aan doen om te voorkomen dat het verbod werkelijkheid wordt. De Nederlandse pulsvloot heeft mijn volledige steun. Ik zal op korte termijn met de sector overleggen over deze situatie en over de mogelijke vervolgstappen.”

Zwar slag

Veel politieke partijen zijn het oneens met het Europees Parlement, dat een totaalverbod wil op het vissen met stroomstootjes op platvissen. De uitkomst is een zware slag voor de Nederlandse pulsvissers. Zij hebben geïnvesteerd in de nieuwe technologie. De Tweede Kamer gaat debatteren over de kwestie.

Tweede Kamerlid Arne Weverling van de VVD: „Het besluit van het Europees Parlement maakt het besluit nog niet definitief. Er is dus nog veel werk te doen.” Volgens hem is deze slag verloren „maar de oorlog nog niet.” Hij noemt het „bizar dat activisme en onwaarheden het winnen van wetenschappelijke onderbouwing en innovatie.”

Ongelooflijke dreun

CDA-Kamerlid Jaco Geurts: „Het radicaal verbieden van de pulsvisserij is een ongelooflijke dreun voor onze vissers en een zeer zware slag voor Nederland.”

In het Europees Parlement steunt de Partij voor de Dieren wel het verzet tegen pulsvisserij. De partij is „tegen nieuwe methodes om de zee zo snel mogelijk leeg te vissen.”