Nieuws/Binnenland
1546926
Binnenland

’Koloniale verleden past niet bij onze school’

J.P. Coenschool verandert naam

Archiefbeeld van de J.P. Coenschool.

Archiefbeeld van de J.P. Coenschool.

AMSTERDAM - De Amsterdamse J.P. Coenschool verandert zijn naam vanwege het koloniale verleden van naamgever Johannes Pieterszoon Coen. Dat bevestigt directrice Sylvie van den Akker aan De Telegraaf.

Archiefbeeld van de J.P. Coenschool.

Archiefbeeld van de J.P. Coenschool.

De basisschool in de Indische Buurt heeft de afgelopen tijd een enquête verspreid. De resultaten daarvan moeten nog worden gepubliceerd, maar dat de naam gaat worden veranderd, is duidelijk. „Dat gaat zeker gebeuren”, bevestigt Van den Akker. „We hebben bepaalde doelen, een andere inhoud. We zijn ook de eerste Unesco-school in Amsterdam en vinden dat Coen daar niet bij past.”

Coen had de mensenrechten niet hoog in het vaandel, legt Van den Akker uit. „Hij heeft natuurlijk veel mensen vermoord. Daar voelen wij ons niet meer senang bij.”

Unesco en multiculturele aspect belangrijk

De affiliatie met Unesco speelt volgens Van den Akker sterk mee: „Die Unesco-thema’s vinden wij belangrijk. Vrede, wereldburgerschap, mensenrechten, intercultureel leren, duurzaamheid.”

„We zijn een vreedzame school, waar gesproken wordt met elkaar als er een conflict is”, vervolgt de directrice. „Een buurtschool met veel verschillende nationaliteiten en culturen, waar het heel mooi gaat. Dan moet je een andere naam hebben, vinden wij.”

Ouders weten nog niets

Van den Akker is verbaasd dat de beslissing al is uitgelekt. „Jammer, want het bestuur en de ouders moeten nog worden ingelicht over de resultaten van de enquête. Maar het is duidelijk dat de meeste mensen de naam weg willen hebben. Dat hadden we van tevoren ook gepeild.”

De uitslag van de enquête moet eerst nog naar de medezeggenschapsraad. Vervolgens moet het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zijn fiat geven.

’Coen beetje bewaard’

Van den Akker denkt erover om het element ’Coen’ wel te behouden, omdat de school ’geen imagoprobleem’ heeft. „Allesbehalve zelfs. Onder deze naam zijn we overal bekend, dus dat is een optie.”

Als alles doorgaat, komt de nieuwe naam er volgend schooljaar.

’Slechte beslissing’

Historicus Jur van Goor schreef een biografie over Coen. Hij reageert bij Napnieuws, een website van studenten die het nieuws als eerste naar buiten brachten, op de beslissing. „Het is niet alleen een schurk. Zonder Coen had het Indonesië van nu niet bestaan. Scholen kunnen volgens mij beter goede geschiedenislessen geven, dan hun naam veranderen om zichzelf vervolgens op de borst te kloppen.”