Nieuws/Binnenland
154696466
Binnenland

Coronacrisis: zondag 3 januari

LIVE | GGD'en starten eerder met vaccineren zorgmedewerkers

AMSTERDAM - Het coronavirus blijft de wereld in zijn greep houden. Ook nu er een begin is gemaakt met vaccineren, blijft het virus mondiaal voor ontwrichting zorgen. In Europa zijn inmiddels meer dan 25 miljoen coronabesmettingen vastgesteld. Alleen in de VS zijn er al ruim 20 miljoen coronagevallen, ruim een op de duizend Amerikanen overleed aan het uit China afkomstige virus. Van een einde aan de tweede golf is ook in Nederland nog lang geen sprake.

Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

De GGD'en beginnen eerder met het vaccineren van zorgmedewerkers. In heel Nederland kunnen vanaf 15 januari vaccinaties worden gehaald. Dat is drie dagen eerder dan gepland. "Vanaf het begin was ons uitgangspunt: zo snel mogelijk zorgvuldig starten. Iedereen werkte tijdens de feestdagen keihard door en we kunnen gelukkig nu verantwoord vervroegen", aldus André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR Nederland, de koepel van alle GGD’en.

De eerste vaccinaties beginnen gewoon volgens planning 8 januari in de regio's Rotterdam, Utrecht en Hart voor Brabant. In Amsterdam, Drenthe en Haaglanden volgen op 11 januari, ook dat is eerder dan gepland.

Maandag 4 januari zet GGD GHOR tweeduizend mensen in om afspraken in te plannen. Er worden veel telefoontjes verwacht van zorgverleners, verpleeghuizen en zorginstellingen. Is de wachttijd lang, komt u er niet doorheen, probeer het dan op een rustiger moment nog eens, bijvoorbeeld rond lunch- of etenstijd, raadt GGD GHOR aan. Het callcenter is zeven dagen per week open van 8.00 tot 20.00 uur, dus er is ruimschoots gelegenheid om afspraken te maken, is de boodschap.

BioNtech-Pfizer levert de vaccins, genoeg om 225.000 zorgmedewerkers twee keer te prikken. In totaal zullen de GGD’en zo’n 350 tot 400 prikkers inzetten. De overkoepelende organisatie van de gezondheidsdiensten zegt over voldoende gekwalificeerd personeel te beschikken om te kunnen starten met vaccineren.

Meer nieuws:

Binnenland:

Buitenland:

Financieel-economisch:

Sport:

Entertainment/persoonlijk: