Nieuws/Binnenland
1548450282
Binnenland

’Hele reële mogelijkheid’

Baudet wil initiatief nemen in formatie

FVD-lijsttrekker Thierry Baudet.

FVD-lijsttrekker Thierry Baudet.

DEN HAAG - Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet wil graag het initiatief nemen in de kabinetsformatie. „Fantastisch”, noemt hij de winst van zijn partij. Hij groeit van twee Tweede Kamerzetels naar acht. „We zijn de grootste winnaar. Volgens mij mogen de grootste winnaars altijd initiatief nemen in de formatie. Dus het wordt spannend”, zegt Baudet op donderdagmiddag. Het is zijn eerste reactie op de verkiezingsuitslag.

FVD-lijsttrekker Thierry Baudet.

FVD-lijsttrekker Thierry Baudet.

Volgens de meeste andere lijsttrekkers, ligt het initiatief bij D66 en VVD. Beide partijen willen niet in een coalitie met het FVD. Volgens Baudet kunnen de andere partijen niet meer om hem heen. Hij noemde het een „hele reële mogelijkheid” dat zijn partij gaat meeregeren. Hij pleit voor een zakenkabinet, waarbij er steeds wordt gezocht naar verschillende meerderheden in de beide Kamers. „Dus niet een kartelkabinet met een dichtgetimmerd coalitieakkoord.” Anders wil hij een „kabinet over rechts”, met de VVD, PVV, SGP en JA21, die bestaat uit oud-FVD'ers.

Baudet had eerder gezegd dat hij de dag na de verkiezingen alle coronaregels zou afschaffen en Nederland zou „bevrijden.” Met zijn acht zetels lukt dat niet. „We zijn niet zo groot geworden dat we alle regels kunnen schrappen of aanpassen naar ons welbevinden”, zegt het FVD-boegbeeld. Toch is hij blij met het resultaat. „Je hoopt natuurlijk altijd op nóg meer, we hadden op een gegeven moment zelfs het gevoel: we gaan 76 zetels halen. Dat hebben we niet gehaald.”

Coronaregels

Dat Forum zo fors is gegroeid, ligt er volgens Baudet aan dat zij zich keren tegen de coronaregels. „Mensen zijn er klaar mee.” Zelf overtrad Forum de coronamaatregelen meerdere keren bij bijeenkomsten. Ook op beelden van de verkiezingsavond is te zien dat Baudet de winst van zijn partij met veel mensen in een kleine ruimte viert. „Het was een superfeest”, zegt hij erover. „Wybren en ik hebben nog een dansje gewaagd”, zegt hij over zijn vertrouweling Wybren van Haga. Een eventuele boete betaalt hij „met liefde”, maar waar FVD de verkiezingsavond heeft gevierd, wil hij niet zeggen. „Geheimpie!” Baudet was de enige lijsttrekker die woensdagavond niet reageerde op de verkiezingsuitslag.

Eerder twijfelde Baudet openlijk over de eerlijkheid van het verkiezingsproces. Hij maakte zich daarnaast zorgen over briefstemmen voor 70-plussers, waar uiteindelijk ook onduidelijkheid over ontstond. „Ik sta nog steeds volledig achter die waarschuwingen”, zegt Baudet. Hij heeft evenwel „geen enkele aanwijzing dat er gefraudeerd zou zijn, maar ik ga gewoon rustig kijken wat er gebeurd is.”

Luister ook naar de nieuwe aflevering van verkiezingspodcast De Stembus: over het verlies van GroenLinks en de entree van het radicale Bij1 van Sylvana Simons in de Tweede Kamer:

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop