Nieuws/Binnenland
1548492
Binnenland

Wolvin liep wekenlang stiekem in Nederland

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

WAGENINGEN - Een jonge Duitse wolvin heeft tussen 18 december en 3 januari onopgemerkt door Nederland gezworven. Het dier is in Drenthe, Overijssel, Gelderland, Limburg en Noord-Brabant geweest. Onderweg heeft ze onder meer reeën en hazen gegeten en mogelijk ook schapen. Het dier zwerft nu in Vlaanderen rond, volgens onderzoeker Hugh Jansman van Wageningen Universiteit en Researchcentrum WUR.

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

Wolvenkenner Jansman kreeg op 18 december een telefoontje van de Technische Universiteit Dresden (Duitsland) dat een wolvin uit hun onderzoek Overijssel was binnengelopen. De tweejarige Naya had een halsbandzender. Provincies en het Faunafonds werden gewaarschuwd, maar hielden het nieuws stil.

De wolvin is via de zender in de gaten gehouden. Zo was het dier een paar dagen bij Staphorst en op de Sallandse Heuvelrug. Daar heeft een boer dode schapen gemeld, die nog worden onderzocht op wolvensporen. Ook in de Achterhoek en langs de grens tussen Brabant en Limburg is het dier langere tijd geweest. Jansman heeft enkele verblijfsplaatsen onderzocht om meer te weten te komen over wat het dier at en waar ze overdag sliep.