Nieuws/Buitenland
1548756010
Buitenland

Eerste dode in Louisiana door orkaan Ida

NEW ORLEANS - Orkaan Ida heeft in de Amerikaanse staat Louisiana zijn eerste slachtoffer gemaakt. In een district ten zuiden van hoofdstad Baton Rouge is in de loop van zondagavond een boom op een persoon gevallen, meldt het kantoor van de sheriff. Het is voor zover bekend de eerste dode die gemeld is.

De storm is iets in kracht afgenomen en is nu een van de tweede categorie op een schaal van vijf. Ida trekt verder richting het noorden, het binnenland in. Heel de stad New Orleans zit in het donker, nadat de stroom is uitgevallen door de gevolgen van de orkaan. In heel Louisiana zitten ruim 700.000 huishoudens zonder stroom, meldt CNN.

Een deel van een dak is naar beneden gekomen tijdens de storm die over New Orleans raast.

Een deel van een dak is naar beneden gekomen tijdens de storm die over New Orleans raast.

De windsnelheden zijn gezakt naar zo’n 175 kilometer per uur. Toen de orkaan aan land kwam in de buurt van Port Fourchon, ging het om windsnelheden van ongeveer 240 kilometer per uur. Veel bomen zijn door de wind omgevallen. Daarnaast zorgt het stijgende water voor gevaarlijke situaties. Zo zijn in een district naast New Orleans 22 duwbakken van schepen op drift geraakt.

Miljoen mensen zonder stroom in New Orleans en omgeving

Als gevolg van de traag voorbijtrekkende orkaan Ida is in de Amerikaanse stad New Orleans en omgeving de stroom compleet uitgevallen. Zeker een miljoen mensen zitten nog zonder stroom.

De verantwoordelijke energiemaatschappij Entergy New Orleans spreekt van „een catastrofale schade aan de transmissie.” Alle acht aanvoerlijnen van de elektriciteit naar de regio zijn buiten werking. De onderneming is bezig „te kijken naar een manier om de stroom te herstellen bij wie dat mogelijk is.”

Voor de stad en de elektriciteitsmaatschappij is het geen primeur, melden plaatselijke media. Tijdens de orkaan Gustav in 2008 viel de stroom ook bijna helemaal uit in de regio. Dat leidde toen tot felle kritiek op de maatschappij en de slechte staat van het netwerk.

Katrina

Het was zondag precies zestien jaar geleden dat New Orleans werd getroffen door orkaan Katrina, een van de zwaarste natuurrampen in de Amerikaanse geschiedenis. New Orleans stond toen voor 80 procent onder water. Meer dan 1800 mensen kwamen door het natuurgeweld om het leven. De schade liep op tot in de miljarden dollars.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop