Nieuws/Buitenland
1548830865
Buitenland

Macron: ’Vermoord omdat hij leraar was en vrijheid van meningsuiting doceerde’

Verdachte onthoofding Franse leraar is Tsjetsjeen

PARIJS - De verdachte van de onthoofding van een Franse geschiedenisleraar in een Parijse voorstad is een 18-jarige man van Tsjetsjeense afkomst en geboren in Moskou, meldt een justitiële bron aan persbureau AFP. Het slachtoffer is volgens de politie Samuel Paty, een 47-jarige leraar geschiedenis en aardrijkskunde.

Nadat vrijdag al vier mensen werden aangehouden - twee broers en de grootouders van de verdachte - zijn zaterdag nog eens vijf mensen opgepakt in verband met de zaak. Onder de arrestanten bevinden zich ook de ouders van een leerling die de school bezocht waar de vermoorde leraar werkte.

Volgens de bron zouden de aangehouden ouders hun verontwaardiging hebben uitgesproken over de geschiedenisleraar, die in lessen over de vrijheid van meningsuiting karikaturen van de profeet Mohammed zou hebben laten zien. Ook zouden de ouders anderen hebben opgeroepen tot actie tegen deze „schurk.”

Drie andere arrestanten behoren tot de vriendenkring van de doodgeschoten verdachte.

De leraar werd op straat voor zijn school in de Parijse voorstad Conflans-Sainte-Honorine de keel afgesneden. Dat gebeurde vrijdagmiddag rond 17.00 uur.

De politie werd kort daarvoor gealarmeerd omdat iemand zich verdacht ophield bij de school. Zij troffen de vermoorde leraar aan en de verdachte, gewapend met een mes, waarmee hij ook de politiemensen bedreigde toen zij hem wilden arresteren. Zij openden daarop het vuur. De verdachte stierf later aan die verwondingen. De aanvaller zou „Allahu Akbar” hebben geroepen naar de politie.

De politie onderzoekt een post op Twitter waarop een foto van het hoofd van het slachtoffer werd getoond. De tweet is inmiddels verwijderd. Het is nog onduidelijk of het bericht door de aanvaller is gepost. Daarin zou ook een dreigement aan het adres van de Franse president Macron staan, die werd beschreven als „de aanvoerder van de ongelovigen.”

Op de school hebben ouders en leraren met bloemen eer betoond aan het slachtoffer.

’Superaardig en supervriendelijk’

„Volgens mijn zoon was hij superaardig en supervriendelijk”, zei een van de ouders, Nordine Chaouadi. Over het tonen van de karikaturen zou de leraar volgens haar zoon tegen de moslimkinderen in de klas hebben gezegd: „Verlaat de klas, ik wil jullie gevoelens niet kwetsen.”

De Franse president Emmanuel Macron sprak vrijdagavond over een „islamitische terreuraanslag” bij zijn bezoek aan Conflans-Sainte-Honorine, waar hij de plaats van de moord en de school bezocht. „Een burger is vermoord omdat hij leraar was en vrijheid van meningsuiting doceerde”, aldus Macron. „Het hele land staat achter alle leraren in het land.”

Het kabinet van de president kondigde zaterdag een nationaal eerbetoon aan ter ere van Paty.

De vereniging van Tsjetsjenen in Europa zei in een verklaring „dat onze gemeenschap net als alle Fransen geschokt is door dit incident.”