Nieuws/Binnenland
1548877
Binnenland

Vondsten 'Franse kamp' Napoleon in Austerlitz

De Pyramide van Austerlitz.

De Pyramide van Austerlitz.

ZEIST - Archeologen hebben duizenden vondsten gedaan en sporen ontdekt van het ’Franse Kamp’ van Napoleon in Austerlitz, bij Zeist. De ontdekkingen zijn volgens archeoloog Peter de Boer „zonder overdrijving spectaculair”, stelt hij in een bericht van de gemeente Zeist. Er zijn onder meer tentgreppels, barakken, kookkuilen en een waterput gevonden.

De Pyramide van Austerlitz.

De Pyramide van Austerlitz.

Austerlitz wordt aan de noordkant uitgebreid. Daarom zijn archeologen sinds september aan het graven. Op die plek was van 1804 tot 1808 een groot legerkamp van Napoleon gevestigd. De archeologen hebben nu een compleet beeld van een deel van het kamp kunnen krijgen en kunnen nu uitrekenen hoeveel manschappen in dit deel verbleven. Dezelfde soldaten bouwden de bekende Pyramide van Austerlitz, die een stuk van het kamp vandaan ligt.

Met de gevonden voorwerpen kunnen de onderzoekers een reconstructie maken van de indeling. Ze hebben al een duidelijk verschil herkend tussen de gedeelten waar de soldaten bivakkeerden en waar de onderofficieren verbleven.

Als kers op de taart hebben archeologen in het gebied ook twee prehistorische grafheuvels gevonden, die er vermoedelijk al zo’n 4500 jaar liggen.