Nieuws/Binnenland
15490
Binnenland

’Ik ben nog zo naïef te denken dat het zin heeft’

Agent uit frustratie op Facebook: ’Ik ben racistisch’

De ervaren agent Frank de Vetter uit Rijen besloot maandagavond alle frustraties over zijn werk van zich af te schrijven en op Facebook te plaatsen. En dat wordt gewaardeerd. Zijn stuk heeft al meer dan tienduizend likes ontvangen en wordt door duizenden mensen gedeeld. Hoewel zijn verhaal erg negatief van aard is, is het einde van de post heel positief.

De Vetter verwerkt veel vooroordelen over de politie in zijn stuk en neemt hierbij geen blad voor de mond. “Ik ben een slecht getrainde politieman. Samen met mijn collega's gebruik ik veel geweld, we slaan mensen zomaar in elkaar. Ik leg regelmatig een nekklem aan waarbij volledig onschuldige mensen het loodje leggen”, schrijft Frank de Vetter met sarcasme.

“Ik kan niet autorijden en als ik een boef achtervolg die daarbij gewond raakt is dat mijn schuld, omdat ik hem heb opgejaagd. Als ik hem laat gaan ben ik een sukkel.”

’Etnisch profileren is mijn hobby’

En zo gaat De Vetter ’vrolijk’ door. „Ik ben racistisch en schep er een waar genoegen in zo veel mogelijk gekleurde mensen te sarren. Etnisch profileren is mijn hobby want als ik een licht getinte snotneus met bontkraagje in een auto van een halve ton zie rijden vraag ik me af hoe hij aan die auto komt.”

„Ik overweeg dan de mogelijkheid dat er iets niet klopt maar dat zijn verkeerde conclusies die in mijn beroeps gedeformeerde hersens worden gevormd. Maak ik de domme fout een donkere man staande te houden die BN'er blijkt te zijn is dat dagenlang onderwerp van gesprek in talkshows waar de gekleurde BN'er uitgebreid de gelegenheid krijgt te vertellen over het hem aangedane onrecht.”

’Ik doe mijn werk graag’

Toch gaat Frank met plezier naar zijn werk, dat blijkt uit het einde van zijn stuk. „Negatief zegt u? Ja dat kan je zeggen. Gechargeerd? Ook wel. Maar, en dat is het positieve in dit verhaal ik doe mijn werk graag, al 35 jaar met veel trots en plezier. Daarbij ben ik ook nog zo naïef te denken dat het zin heeft. En met mij heel veel collega's in het blauw. Geen dank, graag gedaan!”

Kritiek

Ondanks de duizenden likes, zijn er ook veel mensen die juist hun kritiek uiten op de geschreven frustraties van De Vetter. Soms vrij mild: „Hoewel deze man wat mij betreft op een hoop punten gelijk heeft irriteert het me wel dat hij in dezelfde reflex schiet als de zo geliefde 'medelander'.. Het eisen van respect.” Of: „Mooi geschreven alleen jammer dat de criminaliteit steeds meer toe neemt.” En soms is de kritiek ook wat minder tactvol: „Wat een gejank zeg. Je hebt hier zelf voor gekozen. Jij moet je aan de regels houden. Je bent een wetsdienaar, toch?” Of: „De kern van het maatschappelijk probleem probeer jij ruimschoots te bagatelliseren , erg zielig is jou persoon., gedraag je volwassen en verantwoordelijk!!”