Nieuws/Buitenland
1549162089
Buitenland

Motie van wantrouwen groot nieuws

Wereld kijkt mee naar Rutte: ’Al jaren slecht geheugen’

AMSTERDAM - Niet alleen Nederlandse politieke volgers waren donderdagnacht aan de digitale buis gekluisterd, ook wereldwijd trekt de Omtzigtgate bekijks. Internationale nieuwsmedia zagen dat demissionair premier Mark Rutte wankelde.

De motie van wantrouwen die Rutte donderdagnacht voor zijn kiezen kreeg, werd wereldwijd nieuws. „Mark Rutte vecht voor zijn politieke carrière nu hij in een schandaal verwikkeld is geraakt dat een abrupt einde kan maken aan zijn 11 jaren als premier van Nederland”, schreef de Financial Times.

De krant heeft ook gezien dat Rutte aanvankelijk zei niet gepraat te hebben over Pieter Omtzigt, maar later bleek in de notulen van hem wel degelijk dat hij een kabinetsfunctie voor het kritische Kamerlid opperde.

Na eerdere schandalen die de Financial Times opnoemt, waardoor de krant spreekt van ’Teflon Mark’, is dit toch echt ’zijn zwaarste test ooit’.

Slechte geheugen

Ook Britse kranten als The Telegraph en The Times merken op dat Rutte volgens de oppositie ’loog toen hij ontkende een lastig Kamerlid aan de kant te willen schuiven’, aldus The Times. „Hij blijft volhouden dat hij het belangrijke gesprek is vergeten”, aldus de krant.

„Zijn politieke carrière is in crisis.”

Persbureau Reuters merkt op dat ’de Omtzigt-affaire niet de eerste keer is dat Rutte zijn slechte geheugen de schuld geeft van foutieve uitspraken’. „Door te zeggen dat hij geen ’concrete herinnering’ heeft van cruciale details, kon hij een reeks hete debatten overleven de afgelopen jaren, van Iraakse burgers die stierven door Nederlandse bombardementen tot een lobby van het bedrijfsleven om dividendbelasting af te schaffen.” Kamerleden gaan graag met de teksten aan de haal.

Moeras

De Duitsers zijn nog minder vergevingsgezind. „De Nederlandse premier Mark Rutte zit tot op zijn knieën in het moeras van een ongewoon, bijna krankzinnig schandaal. Het draait allemaal om de leugens, samenspanning en een kliek bij de vorming van de nieuwe regering”, schrijft de Süddeutsche Zeitung.

Uiteindelijk concludeerden meerdere buitenlandse media dat Rutte door het oog van de naald was gekropen. De Britse omroep BBC legt lezers uit dat de premier de bijnaam 'Teflon Mark' heeft gekregen vanwege zijn vermogen om schandalen te overleven.

Vertrouwen

Het Franse persbureau AFP omschrijft de gebeurtenissen van donderdag als ’een van de grootste politieke gevechten van Rutte's tien jaar aan de macht’. De Belgische VRT spreekt over een ’bits debat’ dat eindigde in het opzeggen van het vertrouwen in Rutte door de volledige oppositie. „Niemand gelooft Rutte nog (maar hij overleeft vertrouwensstemming)”, kopte de Belgische De Standaard op zijn website.

Ook het Duitse Bild concludeert dat Rutte een vertrouwensstemming ternauwernood overleefde. Volgens de krant ging het twee weken na de verkiezingsoverwinning van de VVD al over de vraag of de demissionair premier kon aanblijven. Weekblad Die Zeit noemt het debat in de Tweede Kamer ’lang en turbulent’.

Alle oppositiepartijen zegden in de nacht van donderdag op vrijdag het vertrouwen in Rutte op. Dat betekent dat bijna de helft van de Tweede Kamer geen vertrouwen meer in hem heeft. Daarnaast keurden alle partijen behalve zijn eigen VVD het optreden van Rutte als partijleider in de verkenning af. Desondanks zei hij na afloop van het debat door te willen als premier.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo