Nieuws/Binnenland
1549647236
Binnenland

Man (55) reed met opzet school in Grootebroek binnen vanwege conflict

Grootebroek - De man die woensdagavond met een auto een basisschool in Grootebroek (Noord-Holland) binnenreed, deed dit opzettelijk. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt. Het gaat om een 55-jarige man die volgens de politie „een conflict had met mensen van de school.” Over de aard van dat conflict wil de politie niets zeggen.

De man was woensdagavond basisschool ’t Palet binnengereden. Hij belandde in de gang van de school. Op het moment van zijn actie waren er leerlingen en ouders in de school aanwezig voor een eindfeest. „Zij waren op dat moment niet in de gang, maar twee of drie minuten ervoor wel. Dit had slecht kunnen aflopen”, aldus een woordvoerder van de politie.

De man bleek onder invloed van alcohol, zo wees een test uit. Volgens een buurtbewoonster die met haar hond naar de schade komt kijken, is nog getracht de man tegen te houden. ,,Maar dat lukte niet, hij was door het dolle heen”, vertelt ze aan het Noordhollands Dagblad.

Het verhoor van de man gaat donderdag verder. Het is nog niet exact bepaald waarvan hij wordt verdacht, maar de politiewoordvoerder verwacht dat hem de vernieling van het gebouw en poging tot doodslag ten laste zal worden gelegd. Hij zegt dat de schrik bij de mensen die in de school waren groot is geweest. „Er is nazorg geregeld voor hen.”

In de school was een afscheidsvoorstelling bezig van leerlingen van groep 8. Een woordvoerder van de school vertelde de krant dat de auto wel zo’n 20 meter de school was binnengedrongen. Burgemeester Ronald Wortelboer zei tegen De Telegraaf dat het om een ernstig incident gaat. „Wat ik hier aantrof, was een onwerkelijk einde van wat een gezellige avond had moeten zijn om het schooljaar af te sluiten. De mensen zijn enorm geschrokken. Het grote geluk is dat er niemand gewond is geraakt.”

Volgens voorzitter Jan van Berkum van de stichting Trigoon voor speciaal onderwijs, waar ’t Palet onder valt was er geen sprake van een conflict met de man, zoals de politie aangaf. ,,Dat kan ik me niet voorstellen. Er lag wel een probleem dat nog niet opgelost was. Maar er was geen sprake van een conflict.’’

Weet u meer? App naar onze whatsapp tiplijn. Zet het nummer in je telefoon: +31613650952