Nieuws/Buitenland
1550218249
Buitenland

Israël erkent negen nieuwe nederzettingen Westelijke Jordaanoever

JERUZALEM - Het veiligheidskabinet van Israël heeft zondag formeel negen nederzettingen erkend die zijn opgericht op de Westelijke Jordaanoever, zei de rechts-nationalistische minister Itamar Ben-Gvir.

De stap leidt mogelijk tot wrijving met de Verenigde Staten. De bondgenoot van Israël spreekt zich al langer uit tegen het creëren van nieuwe nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, omdat deze de vorming van een eventuele Palestijnse staat bemoeilijken. De Israëlische regering noemt de erkenning van de nederzettingen een reactie op de terroristische aanslagen van de afgelopen tijd. Bij de laatste aanslag kwamen twee kinderen van 6 en 8 jaar om het leven.

De mensenrechtenchef van de VN Volker Türk zei onlangs dat het beleid van de nieuwe Israëlische regering van Benjamin Netanyahu „alleen maar tot meer geweld en bloedvergieten kan leiden.”

De spanningen tussen de Israëliërs en de Palestijnen zijn de afgelopen weken weer flink opgelopen. Het Israëlische leger viel twee weken geleden de stad Jenin binnen. Daarbij vielen negen doden. Een dag later werden zeven mensen doodgeschoten bij een aanslag bij een synagoge in Jeruzalem. Vrijdag kwamen twee mensen, waaronder een 6-jarig kind, om toen een Palestijnse man een auto inreed op een bushalte in het oosten van Jeruzalem. Een 8-jarige jongen overleed een dag later aan de verwondingen die hij bij de aanslag opliep.