Nieuws/Binnenland
1551128
Binnenland

Gestrande passagiers door blokkade ABC-eilanden mogen doorreizen

PORLAMAR/CARACAS - Venezuela staat toe dat mensen die door de blokkade van de eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao vast zijn komen te zitten, per vliegtuig kunnen doorreizen. Het Nationaal Instituut voor de Burgerluchtvaart (INAC) heeft volgens Venezolaanse media laten weten dat er voor de gestrande passagiers deze week speciale vluchten worden uitgevoerd. Venezolanen die op de ABC-eilanden vast zijn komen te zitten, kunnen terugvliegen, volgens de plannen van INAC.

Honderden mensen die naar de Nederlandse eilanden wilden of via die eilanden naar een andere bestemmingen wilden reizen, zitten vast op de luchthaven van Caracas, sinds de Venezolaanse president Nicolás Maduro 5 januari alle verkeer tussen zijn land en de eilanden verbood. Hij laat de eilanden boycotten omdat volgens hem maffiosi waardevolle spullen en voedsel van Venezuela naar de eilanden smokkelen.

De autoriteiten zouden daar niks tegen ondernemen. Vrijdag hebben Venezuela, Curaçao, Aruba en Nederland overleg gevoerd over de crisis. Een ontwerpakkoord om het geschil te bezweren, wordt nog bestudeerd.