Nieuws/Binnenland
1551395524
Binnenland

Vier jaar cel geëist voor plaatsen explosieven in Alblasserdam

DORDRECHT - Voor het veroorzaken van een explosie bij een woning in Alblasserdam en het achterlaten van een explosief bij een ander huis is donderdag tegen een 25-jarige Amsterdammer een celstraf van vier jaar geëist. Erwin D. bekende donderdag bij de rechtbank in Dordrecht dat hij de klus aannam om een grote schuld in te lossen.

In de nacht van vrijdag 27 op zaterdag 28 augustus 2021 ging rond 01.30 uur een explosief af bij een woning aan De Boezem in Alblasserdam. Er brak brand uit en de schade was groot. Korte tijd later werd bij een woning op de Merelstraat een mogelijk explosief gevonden. De Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft dit onschadelijk gemaakt.

D. vertelde de rechtbank dat hij een schuld had in te lossen „bij bepaalde personen” die hij bestolen had. Wat hij gestolen had en van wie, wil hij niet zeggen. Omdat hij geen geld had en het om grote bedragen ging moest hij opdrachten voor ze uitvoeren.

Top600 criminelen

D. liet zich door een snorder rijden van Amsterdam naar Alblasserdam. „Op dat moment heb ik niet tegengestribbeld, want wie verzekerde mij dat ik überhaupt nog zou thuiskomen?”, vertelde D. de rechters. De eerste bestemming was de Merelstraat waar D. een explosief moest achterlaten. Bij de woning aan De Boezem stopte hij een explosief door de brievenbus in de deur en rolde hij een kabel uit die hij aan een batterij verbond, waarna een enorme knal volgde. D. behoort tot de zogenoemde Top600 van relatief jonge Amsterdamse criminelen. „Ik ben slechts een werktuig geweest”, zei D. in zijn laatste woord.

De zaak maakt deel uit van een reeks geweldsincidenten in Alblasserdam, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. Die reeks van ontploffingen, het bezorgen van dreigbrieven en een woningbeschieting heeft volgens justitie vermoedelijk te maken met een onderschepte partij cocaïne eind juli vorig jaar in de haven van Antwerpen. De reeks begon met een ontvoering van een 56-jarige man uit Hoofddorp, wat een vergissing leek.

Eerder op donderdagmiddag eiste het OM een celstraf van 2,5 jaar tegen een 28-jarige Rotterdammer voor brandstichting aan de Edisonweg in Alblasserdam. De snorder staat later deze maand terecht. De overige verdachten wachten hun proces in vrijheid af.

De rechtbank doet op 24 februari uitspraak.