Nieuws/Binnenland
1551955560
Binnenland

Verblijfsvergunning dankzij foute gegevens

Honderden Chinezen veranderen ineens identiteit

Chinatown in Den Haag

Chinatown in Den Haag

Amsterdam - Honderden Chinezen die identiteitsfraude hebben gepleegd voor een verblijfsvergunning, proberen de foute gegevens bij de gemeente nu te herstellen. Dat blijkt uit onderzoek van Reporter Radio en iBestuur.

Chinatown in Den Haag

Chinatown in Den Haag

Het gaat om de groep Chinezen die in 2007 onder het generaal pardon viel. Een deel heeft doelbewust een jongere leeftijd doorgegeven. Soms werd daarbij ook een valse naam gebruikt, meldt het onderzoeksprogramma. En dat willen zij nu rechtzetten.

De Amsterdamse Advocaat Adam Diels heeft inmiddels 600 personen bijgestaan. In de meeste gevallen lukt het om de gegevens in het Basisregistratie Personen te wijzigen.

Familie

Volgens iBestuur kunnen de fraudeurs na de naamswijziging Nederlander worden en familie laten overkomen. De IND zou niet willen zeggen om hoeveel personen het gaat, meldt de website.

Een jongere leeftijd doorgeven zou onder de Chinezen een veelgebruikte methode zijn geweest, om Nederland binnen te komen, meldt het artikel. Eenmaal in Nederland konden ze niet als alleenstaande minderjarige asielzoeker worden teruggestuurd.

Verjaard

De ex-vluchtelingen die identiteitsfraude hebben gepleegd zouden volgens advocaat Diels niet kunnen worden vervolgd, omdat de zaken inmiddels verjaard zijn.

In 2016 waarschuwde de Inspectie Veiligheid en Justitie al dat er onvoldoende zicht is op de identiteit van asielaanvragers.