Nieuws/Binnenland
1551984
Binnenland

Rechter verbiedt broederschap Catervarius

Het clubhuis in Benschop

Het clubhuis in Benschop

UTRECHT - Het ’broederschap’ Catervarius in Utrecht, een soort motorclub, wordt verboden en ontbonden. De rechtbank in Utrecht heeft dat woensdag besloten, omdat de club in strijd is met de openbare orde en ontwrichtend is voor de samenleving. Het Openbaar Ministerie (OM) had gevraagd om een verbod.

Het clubhuis in Benschop

Het clubhuis in Benschop

De rechtbank vindt een verbod noodzakelijk, omdat de leden van de club bij ernstige misdrijven zijn betrokken zoals geweld, afpersing, overvallen, drugsmisdrijven. In 2015 werd een woning overvallen en de bewoners, onder wie een kind, werden vastgebonden, gegijzeld, mishandeld en bestolen. Zeven Catervarius-leden zijn hiervoor veroordeeld. Ook in het clubhuis in Benschop zijn misdrijven gepleegd, waaronder onderling geweld.

Catervarius treedt op als een eenheid, stelde de rechtbank vast, en heeft een bestuur en een ledenbestand. Een deel van het bestuur zit jarenlange celstraffen uit, onder meer voor de woningoverval. De rechtbank vreest dat leden straks opnieuw in de fout gaan en een verbod kan dit tegengaan.

Catervarius werd opgericht in 2015 als ’chapter’ van de vereniging Alcatraz Wanted. Vlak daarna gingen ze verder onder hun eigen naam. Het is een vrij kleine club met naar schatting tientallen leden.