Nieuws/Binnenland
1552004908
Binnenland

Taakstraf voor coronaspuger rellen Maastricht

MAASTRICHT - De rechtbank in Maastricht heeft woensdag een 19-jarige man veroordeeld tot een taakstraf van dertig uur en jeugddetentie van vier weken voorwaardelijk. De man had een agent bespuugd tijdens rellen in de Maastrichtse binnenstad, afgelopen zondag. Hij werd woensdag tijdens een snelrechtprocedure voorgeleid. Het Openbaar Ministerie noemde de man een coronaspuger.

De rechter paste bij zijn uitspraak in verband met de verstandelijke beperking van de verdachte het adolescentenstrafrecht toe. Buiten de opgelegde taakstraf moet de man onder meer meewerken aan toezicht door de jeugdreclassering. Bovendien moet hij de bespuugde agent 600 euro schadevergoeding betalen.

Vier anderen die zondag ook werden opgepakt, zijn inmiddels vrijgelaten. Drie van hen blijven wel nog verdachte. De rellen vonden zondag plaats tijdens een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Zo’n duizend tegendemonstranten probeerden de kleine groep KOZP-activisten te verjagen, wat uiteindelijk ook lukte. Tijdens de ongeregeldheden spuugde de 19-jarige man in de richting van een agent.

De politie moest met honden, paarden en de mobiele eenheid beide kampen van elkaar scheiden. Uiteindelijk bracht de politie de activisten van KOZP in veiligheid naar een plek buiten het stadscentrum.

Het OM sluit meer aanhoudingen niet uit.