Nieuws/Binnenland
1552471588
Binnenland

Coronacrisis: donderdag 5 november

LIVE | Recordaantal coronabesmettingen in twaalf Amerikaanse staten

Milaan is nu een ’rode zone’.

Milaan is nu een ’rode zone’.

AMSTERDAM - Het aantal coronabesmettingen loopt in de Verenigde Staten en Europa flink op. Wereldwijd worden extra coronamaatregelen getroffen zoals volledige en lokale lockdowns, avondklokken en contactbubbels. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

Milaan is nu een ’rode zone’.

Milaan is nu een ’rode zone’.

Twaalf Amerikaanse staten hebben donderdag recordaantallen nieuwe coronabesmettingen gemeld. Een dag eerder werden er in het hele land bijna 105.000 duizend nieuwe gevallen gerapporteerd, een record.

Het virus houdt huis in het hele land, maar slaat vooral hard toe in het midwesten, in staten als Illinois en Texas. De staten die donderdag recordaantallen meldden zijn Indiana, Iowa, Minnesota, Missouri, North Dakota, Ohio, Arkansas, Maine, Oklahoma, Rhode Island, Utah en West Virginia.

Het aantal coronapatiënten in Amerikaanse ziekenhuizen is gestegen naar ruim 52.000. Het record was in juli, toen het er ruim 58.000 waren. Gemiddeld sterven er dagelijks 850 Amerikanen aan Covid-19, 150 meer dan een maand geleden. Het aantal overlijdens staat in totaal op meer dan 234.000, verreweg het hoogste aantal ter wereld.

Ook Italië in problemen

Italië heeft de afgelopen 24 uur 34.505 besmettingen met het coronavirus geregistreerd, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Het gaat om het hoogste dagelijkse besmettingen ooit in het Zuid-Europese land. Woensdag noteerde Italië nog 30.550 infecties.

In het afgelopen etmaal zijn 445 mensen overleden aan Covid-19, tegenover 352 een dag eerder. Het is voor het eerst sinds 2 mei dat het aantal coronadoden boven de 400 komt.

In totaal zijn in Italië 40.192 mensen bezweken aan Covid-19. Het land staat wereldwijd op de zesde plaats wat betreft het aantal sterfgevallen door de ziekte.

Sinds het begin van de uitbraak zijn in Italië zo’n 824.879 coronavirusinfecties geregistreerd. De noordelijke regio Lombardije blijft het zwaarst getroffen en meldde donderdag 8822 nieuwe gevallen tegen 7758 op woensdag. Het zuidelijke gebied van Campanië was het op één na zwaarst getroffen gebied, met 3888 nieuwe gevallen.

Om de virusgolf onder controle te krijgen, is in het land vanaf vrijdag een avondklok van kracht. Ook heeft de regering in Rome een gedeeltelijke lockdown ingevoerd voor verschillende regio’s.

Frankrijk

In Frankrijk zijn het afgelopen etmaal een recordaantal van 58.046 nieuwe infecties met het coronavirus geteld, melden de gezondheidsautoriteiten. Woensdag registreerde het land 40.558 nog besmettingen.

Het cijfer werd gepubliceerd kort nadat Parijs nieuwe maatregelen aankondigde bovenop een tweede nationale lockdown die sinds afgelopen vrijdag van kracht is. Zo mogen in de hoofdstad vanaf donderdag tussen 22.00 uur en 06.00 uur geen maaltijden meer worden afgehaald of afgeleverd. Ook mag in die uren geen alcohol worden verkocht.

Het aantal mensen in Frankrijk dat is overleden aan Covid-19 steeg met 363 tot 39.037, tegenover 385 op woensdag. Het totaal aantal besmettingen met het longvirus bedraagt nu 1.601.367.

Het overige nieuws:

Binnenland:

Buitenland:

 • Lockdown in deel Denemarken uit vrees voor coronamutatie nertsen
 • Europa continent met hoogste aantal coronabesmettingen: 52 landen op het continent met in totaal 11,6 miljoen besmettingsgevallen
 • Griekenland verder dicht, zelfs Noren nemen (iets) meer maatregelen
 • Dagrecord Duitsland: 19.990 besmettingen
 • Curaçao reddende engel in coronatijd: ’Beachclubs en attracties zijn open, sfeer is prima!’

Financieel-economisch:

Sport:

Entertainment en persoonlijk:

 • Zweedse koningin Silvia in zelfisolatie’
 • André Rieu kondigt twee extra Vrijthofconcerten aan
 • KunstRAI opnieuw uitgesteld vanwege coronavirus
 • De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil de cultuursector steunen, deels uit eigen zak vanuit de NPO, omroepen en fondsen
 • Lil Kleine lanceert app voor fans
 • Pathé biedt dagelijks gratis film aan tijdens lockdown
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd