Nieuws/Buitenland
1552489321
Buitenland

Weer massale demonstraties Frankrijk tegen pensioenplannen Macron

PARIJS - Ontevreden Fransen zijn dinsdag weer op grote schaal de straat op gegaan om te demonstreren tegen de pensioenplannen van de regering van president Emmanuel Macron. Volgens officiële cijfers deden ongeveer net zo veel mensen mee aan de stakingen en demonstraties als op 5 december toen meer dan 800.000 actievoerders werden geteld.

In Nantes kwam het tot confrontaties met de politie. Lokale media meldde dat die traangas gebruikte.

Aan de demonstraties nam veel spoorwegpersoneel deel. Slechts een kwart van de langeafstandstreinen reed. Verder waren vele scholen (deels) dicht en zou een storing in de elektriciteitsvoorziening in Lyon door de staking zijn veroorzaakt. Acht van de veertien metrolijnen in Parijs reden niet terwijl ook de meeste forenzentreinen uitvielen. De Eiffeltoren bleef voor de toeristen gesloten. Ook bleven veel winkels in de hoofdstad gesloten vanwege de protesten.

„Wij willen sociale rechtvaardigheid. We hebben al onze sociale voordelen als sneeuw voor de zon zien verdampen en dit is de laatste druppel”, aldus een 55-jarige demonstrant in Parijs.

Macron wil het stelsel stroomlijnen en hervormen en onder andere 42 afzonderlijke pensioenregelingen samenvoegen. Maandag stapte de topfunctionaris die leiding gaf aan omstreden pensioenhervormingen op. Jean-Paul Delevoye had verzuimd meerdere functies in de private sector op te geven die hij combineerde met zijn positie binnen de overheid.

De Franse premier Edouard Philippe zei dinsdag dat de regering de pensioenplannen niet intrekt, ondanks alle protesten. „Weerstand van de vakbonden tegen ons project is rechtmatig, maar wij hebben al duidelijk gezegd wat onze plannen zijn en mijn regering is volledig toegewijd aan het hervormen van het pensioensysteem.”