Nieuws/Binnenland
1555033
Binnenland

Nederland neemt schade op, drie doden

Storm voorbij: overal code groen

Amsterdam - De hevige storm die donderdag over grote delen van het land raasde, is voorbij. Het KNMI heeft voor het hele land code groen afgekondigd. De storm van donderdag was een van de zwaarste die ooit in Nederland is gemeten.

In Enschede overleed een 62-jarige man nadat een boom door de wind op zijn auto was terechtgekomen

In Enschede overleed een 62-jarige man nadat een boom door de wind op zijn auto was terechtgekomen

De storm heeft drie mensen het leven gekost. In Enschede overleed een 62-jarige man nadat een boom door de wind op zijn auto was terechtgekomen. In Olst is een eveneens 62-jarige vrachtwagenbestuurder uit Zwolle omgekomen toen hij uit zijn wagen stapte om een tak weg te halen die op de weg lag. Juist op dat moment brak een andere tak af die hem fataal werd. In het Gelderse Vuren overleed een 66-jarige man toen een plexiglasconstructie naar beneden kwam. Een man van 34 raakte zwaargewond.

Lees alle updates terug het liveblog van de Telegraaf.

In Olst is een 62-jarige trucker omgekomen toen hij uit zijn wagen stapte om een tak weg te halen die op de weg lag. Juist op dat moment werd hij geraakt door een andere weggewaaide tak.

In Olst is een 62-jarige trucker omgekomen toen hij uit zijn wagen stapte om een tak weg te halen die op de weg lag. Juist op dat moment werd hij geraakt door een andere weggewaaide tak.

Geen treinen, geen vliegtuigen, geen trams, geen bussen, geen veerboten, afgesloten snelwegen, omgewaaide bomen, omgeblazen vrachtwagens en voor miljoenen euro’s schade. De zware storm zorgde voor veel overlast. In Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland, Overijssel en het IJsselmeergebied gold code rood. Daar kwamen windstoten tot 130 kilometer per uur voor, en in sommige gevallen zelfs tot 140 kilometer per uur.

Treinverkeer

Vanwege de storm had de NS al het treinverkeer stilgelegd. Laat op de avond liet de NS weten er vertrouwen in te hebben dat iedereen weer op zijn of haar bestemming zou komen.

Hoogwater

Onder meer de Ramspolkering bij Kampen werd gesloten, om het westen van Overijssel te beschermen tegen hoogwater. Het verkeer kon niet over de Oosterscheldekering, de Zeelandbrug en de dijk Lelystad-Enkhuizen.

De zwaarste windstoot van donderdag was 143 kilometer per uur bij Hoek van Holland. Daar stond windkracht 11, en het scheelde niet veel of het was windkracht 12, een orkaan. Ook bij IJmuiden werd windkracht 11 gemeten. Bij De Bilt woei een rukwind van 122 kilometer per uur, de zwaarste windstoot sinds 1990. De extreme weersomstandigheden hebben zich officieel ontwikkeld tot een zogeheten ’bomcycloon’.

Fietsers omver geblazen

De wind heeft ook fietsers en voetgangers omver geblazen, onder meer langs de Maas bij Ammerzoden. Behalve een nat pak liepen de fietsers voor zover bekend geen verwondingen op. Studenten hoeven niet naar colleges, dierentuinen sloten hun deuren. Dakpannen waaiden over straten en bij Gouda botste een trein tegen een trampoline op het spoor.

Sinds de eerste meting in 1901 waren er slechts zes hevigere stormen. Op het hoogtepunt van de storm, aan het einde van donderdagochtend, werd windkracht 11 gemeten bij Hoek van Holland en IJmuiden. Er waren zeer zware rukwinden.

Lees hier meer over de storm:

Wageningen.

Wageningen.