Nieuws/Binnenland
1555538294
Binnenland

Historische hofgracht rondom Binnenhof keert terug

DEN HAAG - De Hofstad krijgt ter compensatie van de verbouwing die ruim vijf jaar duurt gedeeltelijk een gracht rondom het Binnenhof in Den Haag. Dat meldt het Haagse stadsbestuur vrijdag. „Het is een win-win situatie”, zegt een gemeentewoordvoerder.

Het Rijksvastgoedbedrijf en het Haagse gemeentebestuur omarmen het idee voor een gedeeltelijke terugkeer van de historische Hofgracht. Aan de kant van het Buitenhof wil het Rijksvastgoedbedrijf op kelderniveau werkruimtes maken. Om voldoende daglicht te krijgen en het Binnenhof beter te beveiligen biedt de gracht uitkomst.

Fietsenstalling

„Deze ingreep kan gecombineerd worden met de bestaande plannen voor de Hartlijn, herinrichting van het Buitenhof en een eventuele ondergrondse fietsenstalling onder het Buitenhof, waar momenteel een verkenning naar wordt gedaan”, schrijft Saskia Bruines in een brief aan de gemeenteraad.

Het Rijksvastgoedbedrijf pakt de rekening op voor het terugbrengen van de historische Hofgracht. Er is echter nog geen exacte datum wanneer de eerste schop in de grond gaat. „Wel de bedoeling dat als het Binnenhof opgeleverd wordt, de gracht klaar is”, zegt een woordvoerder van de gemeente. De publieksentree van de Tweede Kamer aan de Lange Poten, krijgt een nieuwe plek aan de Hofplaats.

Waterlelie-attractie

Eerder bleek uit een aan De Telegraaf gelekt rapport van consultancybureau Deloitte uit 2017 dat de hofstad 208 miljoen euro aan inkomsten misloopt als gevolg van de verbouwing. „Een paar miljoen voor het deels herstellen van de Hofgracht is een fraaie eerste stap, maar nog lang niet afdoende”, zegt fractievoorzitter Richard de Mos van Hart voor Den Haag. De Mos pleit voor meer compensatie van het Rijk, waaronder een zingende waterlelie-attractie op de Hofvijver.

Om de bezoekersstromen gedurende de verbouwing van het Binnenhof aan de stad Den Haag op peil te houden, komt er onder meer een uitzichtpunt met loopburg ter hoogte van het Buitenhof met zicht op de bouwwerkzaamheden.

Voor ondernemers komt er een schaderegeling. De gemeente Den Haag is hierover in gesprek met het Rijksvastgoedbedrijf.