Nieuws/Binnenland
1555907852
Binnenland

Niet eerder dan 17 november uitspraak in MH17-proces

Schiphol - De uitspraak in het megaproces rond de aanslag op vlucht MH17 komt pas eind dit jaar. Dat liet de rechtbank maandag weten. Dat betekent dat eventuele veroordelingen op zijn vroegst bijna 8,5 jaar na de ramp zullen komen.

Het proces zit in de afrondende fase, maar het duurt dus nog zeker een half jaar voor er mogelijk veroordelingen plaatsvinden.

Rechter Hendrik Steenhuis legde maandag uit dat er drie opties waren voor de uitspraak. De eerste zou 22 september zijn, maar die datum is volgens hem niet haalbaar omdat erop wordt gerekend dat veel internationale media aanwezig willen zijn bij de uitspraak.

Daarmee staan nog twee opties open: 17 november en 15 december. Steenhuis liet echter enige onduidelijkheid ontstaan of er mogelijk nog verder wordt geschoven met de uitspraakdatum.

MH17-nabestaande Anton Kotte zit er niet mee dat september geen optie is, laat hij weten. Het bestuurslid van de Stichting Vliegramp MH17 kent het tijdspad van de rechtbank en rekent erop dat het niet volgend jaar wordt. ,,Ik reken erop dat de rechtbank op die dag een korte samenvatting wil geven van de beslissing. Maar daaronder zit natuurlijk een gedegen en uitgebreide motivatie. Daar wil men klaarblijkelijk genoeg tijd aan besteden en dat snap ik. Dus dit past in het tijdspad dat ons is voorgeschoteld.”

Eisen levenslang

Het monsterproces begon in maart 2020 en duurt dus al ruim twee jaar. Afgelopen december werden de strafeisen neergelegd tegen de vier verdachten in het proces. Tegen rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko werd levenslang geëist.

Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat zij hun mogelijke straf zullen uitzitten. Girkin, Doebinski en Chartsjenko hebben het proces volledig genegeerd. Alleen Poelatov laat zich verdedigen door twee Nederlandse advocaten. Zij betoogden in het meest recente zittingsblok dat hun cliënt vrijspraak verdient.

Als het tot veroordelingen komt, zullen Girkin, Doebinski en Chartsjenko bij verstek worden veroordeeld. Een hoger beroep van hun zijde is onwaarschijnlijk, aangezien zij het proces links laten liggen. Een hoger beroep van de kant van Poelatov ligt – zeker als de rechtbank meegaat in de eis van het OM - wél voor de hand, aangezien de verdediging vrijspraak bepleit. Dat zou betekenen dat de hele zaak tegen hem dan opnieuw begint.

Deze week reageert het OM op het pleidooi van de advocaten van Poelatov. Zij krijgen dan in juni de kans daar weer op in te gaan. Vervolgens is het wachten op de uitspraak.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop