Nieuws/Binnenland
1556840588
Binnenland

Zeker 30 besmettingen met Britse coronavariant op school Bergschenhoek

ROTTERDAM - Er zijn zeker 30 besmettingen met de Britse coronavariant vastgesteld na een uitbraak op een school. Dat meldt de GGD.

Het gaat om de basisschool in Bergschenhoek (Zuid-Holland), waar al bij zeker 30 mensen de Britse coronavariant is geconstateerd. De GGD Rotterdam-Rijnmond meldt dat de infecties „te linken zijn aan de school.”

Eerder lieten meer dan zeshonderd mensen rond de school in Bergschenhoek zich al testen.

Ook op een andere school die in hetzelfde gebouw is gevestigd zijn mensen besmet geraakt met de gemuteerde versie van het virus, die volgens de Britse overheid besmettelijker is dan eerdere varianten, maar niet per se schadelijker, zo lijkt.

De GGD en het Erasmus MC onderzoeken de uitbraak en maakten woensdag de eerste resultaten bekend. Tot nog toe zijn 750 leerlingen, docenten en hun huisgenoten getest. Ongeveer 10 procent van hen is besmet met het coronavirus. Uit nadere analyses van de genetische code van het virus moet duidelijk worden hoeveel van deze mensen de variant hebben opgelopen die voor het eerst opdook in het Verenigd Koninkrijk. Dat kunnen er dus nog meer worden dan dertig. In enkele weken werd deze variant de meest voorkomende in Londen.

Naar aanleiding van de eerste bevindingen wordt het onderzoek uitgebreid naar andere scholen in de buurt en buitenschoolse opvanglocaties. Ook daar krijgen medewerkers, leerlingen en familieleden het verzoek zich te laten testen om de uitbraak in kaart te brengen. De GGD drukt iedereen in de tussentijd op het hart om zich goed te houden aan alle voorzorgsmaatregelen. „Het is, vanwege de besmettelijkheid, erg belangrijk om verdere verspreiding van het virus te stoppen.”

Mogelijk wordt het uitbraakonderzoek nog verder uitgebreid in de gemeente Lansingerland, waar Bergschenhoek onder valt. Daarover verwacht de GGD volgende week meer informatie te kunnen geven.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maakte vorige week bekend dat tot dan toe bij vijftien mensen in Nederland was aangetoond dat ze de gemuteerde versie hadden opgelopen. Daaronder waren toen negen gevallen die in verband stonden met de school in Bergschenhoek, onder de rook van Rotterdam. Vijf gevallen kwamen aan het licht in de regio Amsterdam. Vier verpleegkundigen van Amsterdam UMC waren onder de besmette personen. In de omgeving van Nijmegen werd de Britse variant aangetroffen bij iemand die terugkwam uit Engeland.