Nieuws/Binnenland
15573
Binnenland

’Schaamhaarscheerders meer kans op soa’

Wie de schaamstreek ontdoet van het schaamhaar, loopt meer risico een seksueel overdraagbare aandoening (soa) op te lopen. Volgens een Amerikaans onderzoek lag de kans op een soa maarliefst 80 procent hoger bij ondervraagden die wel hun schaamhaar afschoren dan bij deelnemers die dat nog nooit hadden gedaan.

Dat is de conclusie die onderzoekers van onder meer de Universiteit van Californië trekken na een enquête onder 7.580 mannen en vrouwen tussen de 18 tot 65 jaar.

Deelnemers van het onderzoek werden werd het hemd van het lijf gevraagd over scheergewoonten, seksleven en hun soa-verleden.

Wie met enige regelmatig de schaamstreek scheert (dagelijks bijpunten of zeker twaalf keer per jaar compleet kaal), had zelfs een 3,5 tot 4 keer verhoogd risico op vooral infecties die via huidcontact worden overgedragen, zoals herpes en syfilis.

Scheerders lopen, volgens de onderzoekers, vooral meer risico doordat het scheren kleine wondjes aan de huid veroorzaakt, waardoor virussen en bacteriën makkelijker het lichaam kunnen binnendringen.

Fanatieke scheerders verschilden wel op meer fronten van de niet-scheerders. Zij waren, volgens het onderzoek seksueel actiever en deelden met meer partners de lakens. „Er is weliswaar gecorrigeerd voor het aantal partners, maar condoomgebruik is daar niet in meegenomen”, zo stelt Henry de Vries, hoogleraar huidinfecties aan de Universiteit van Amsterdam tegenover de Volkskrant.

De onderzoeksresultaten worden dinsdag gepubliceerd in het tijdschrift Sexually Transmitted Infections.