Nieuws/Buitenland
1557680512
Buitenland

Leider Liberal Democrats verliest haar zetel

LONDEN - Jo Swinson, de leider van de anti-brexitpartij Liberal Democrats, heeft haar zetel verloren in het Britse parlement. Haar plek gaat naar een kandidaat van de Scottish National Party. Later op vrijdag komt ze met een uitgebreidere verklaring. De Liberal Democrats maakten bekend volgend jaar een nieuwe leider te kiezen, die Swinson zal opvolgen.

„In de weken die voor ons liggen zullen we een nieuwe leider kiezen”, zei partijvoorzitter Sal Brinton. „Onze partij zal er zijn voor iedereen die gelooft in een land waar iedereen een kans heeft om door te gaan in het leven.”

Swinson staat sinds juli aan het roer bij de Liberal Democrats. Ze verloor haar zetel met slechts 149 stemmen verschil. Volgens een voorlopige prognose van de verkiezingsuitslag in het Verenigd Koninkrijk zal haar partij uitkomen op 13 zetels in het Lagerhuis.

Golf van nationalisme

In haar speech hekelde Swinson „de golf van nationalisme” die door het land gaat. „Ik geloof nog steeds dat we als land warm en genereus, inclusief en open kunnen zijn en dat we door samen te werken met onze naaste buren zoveel meer kunnen bereiken.”