Nieuws/Buitenland
155802178
Buitenland

Iran informeerde premier Irak over aanval

Iraakse milities staan klaar voor nieuwe aanval op Amerikaanse bases

Beeld van de Iraanse staatstelevisie IRIB waarop het afschieten van raketten op Amerikaanse doelwitten te zien zou zijn.

Beeld van de Iraanse staatstelevisie IRIB waarop het afschieten van raketten op Amerikaanse doelwitten te zien zou zijn.

ANKARA - Pro-Iraanse milities in Irak willen aanvallen uit gaan voeren op bases in het land waar zich Amerikanen bevinden. De commandant van de Hashed al-Shaabi militie zei woensdag dat het „tijd is voor een Iraaks antwoord” op de raketaanval van de VS waarbij ook de tweede man van de militie omkwam.

Beeld van de Iraanse staatstelevisie IRIB waarop het afschieten van raketten op Amerikaanse doelwitten te zien zou zijn.

Beeld van de Iraanse staatstelevisie IRIB waarop het afschieten van raketten op Amerikaanse doelwitten te zien zou zijn.

„Onze vergelding zal niet minder zijn dan die van Iran. Dat is een belofte”, aldus een commandant van de groepering. Iran vuurde in de nacht van dinsdag op woensdag raketten af op bases in Irak.

De Amerikaanse aanval was gericht op de Iraanse generaal Qassem Soleimani. Die had een ontmoeting met Abu Mahid al-Muhandis, de nummer twee van Hashed al-Shaabi. Beide militaire leiders kwamen door de aanval vorige week om het leven.

Volgens de organisatie zijn de banden tussen pro-Iraanse milities in Irak versterkt door de Amerikaanse aanval. „We starten gezamenlijk een oorlog tegen de Amerikaanse aanwezigheid in onze regio”, aldus de militie.

Irakese politici verwerpen Iraanse invloed

De voorzitter van het Iraakse parlement veroordeelt juist de recente raketaanval door Iran. De Iraanse vergeldingsactie was gericht op militaire locaties in Irak waar ook Amerikaanse troepen gestald zijn.

Voorzitter Mohammed al-Halbusi noemt de aanval een schending van de Iraakse soevereiniteit. „Wij weigeren toe te staan dat dit conflict op Iraaks grondgebied wordt uitgevochten.”

President Barham Saleh sloot zich aan bij de woorden van Halbusi. „Ik zeg nogmaals dat wij de schending van onze soevereiniteit afwijzen en dat we niet toestaan dat er een conflict tussen twee andere landen op ons grondgebied wordt uitgevochten.”

Opschudding parlement Bagdad

De aanval op Soleimani leidde in de Iraakse politiek tot woedende reacties. Het parlement stemde voor een niet-bindende resolutie waarin werd opgeroepen tot het vertrek van buitenlandse troepen uit het land.

In de semi-autonome Koerdische regio in Noord-Irak wordt juist bezorgd gereageerd op de Iraanse vergeldingsaanvallen. Lokale leiders benadrukken in een gezamenlijke verklaring dat de steun van de door de VS geleide internationale coalitie cruciaal was bij de strijd tegen Islamitische Staat. „De regio Koerdistan steunt de-escalatie en stuurt aan op een dialoog en een diplomatieke oplossing voor de situatie.”

Iran informeerde premier Irak

De Iraakse premier Adil Abdul-Mahdi zegt door Teheran te zijn gewaarschuwd over de aanval op doelen in zijn land. Ook laat hij weten dat na de nachtelijke raketbeschietingen geen melding is gemaakt van slachtoffers.

„We kregen een officiële verbale boodschap van Iran dat de Iraanse reactie op de liquidatie van Qassem Soleimani was begonnen of snel van start zou gaan”, aldus een verklaring van het kantoor van Mahdi. „En dat de aanval beperkt zou zijn tot plaatsen waar het Amerikaanse leger zich bevindt in Irak, zonder specifiek te benoemen om welke locaties het ging.”

Iran vuurde in de vroege ochtend raketten af op Iraakse bases waar zich Amerikanen en andere buitenlandse troepen bevinden. Die aanval was bedoeld om de dood te vergelden van generaal Soleimani. Die kwam vorige week om het leven door een Amerikaanse droneaanval in Bagdad.

Turkse minister naar Irak

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, brengt donderdag een bezoek aan Irak. Daar bespreekt hij met zijn Iraakse ambtsgenoot de opgelopen spanningen tussen de VS en Iran.

De Turkse minister Mevlut Cavusoglu wil bemiddelen in het conflict tussen Iran en de VS.

De Turkse minister Mevlut Cavusoglu wil bemiddelen in het conflict tussen Iran en de VS.

Cavusoglu sprak eerder ook telefonisch met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif. Die zei woensdag dat Iran „geen escalatie van het conflict of oorlog zoekt” met de VS. Hij benadrukte dat er voor beide partijen geen redenen zijn voor nieuwe agressie.

Iran heeft naar eigen zeggen vijftien korte afstandsraketten afgevuurd op Amerikaanse doelen in Irak. Cavusoglu zei eerder al contact te hebben met alle partijen in het gebied en dat Ankara graag helpt bij het oplossen van het probleem.