Nieuws/Binnenland
1558111083
Binnenland

Defensie-truck met munitie kantelt

Langs de Kolonievaart bij Huis ter Heide in Drenthe is een oplegger met munitie van defensie gekanteld. De weg is vanwege explosiegevaar afgesloten en het gebied binnen 300 meter rondom de vrachtwagen is afgezet.

In de vrachtwagen zitten volgens een woordvoerder van de Koninklijke Landmacht in ieder geval mortiergranaten en kogels voor geweren en pistolen. De rest van de lading is nog onduidelijk. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft de vrachtbrief nog niet en doet er onderzoek naar. De EOD is aanwezig om de munitie op te ruimen.

Het is niet duidelijk om wat voor munitie het precies gaat. De Veiligheidsregio Drenthe laat weten dat het gaat om munitie met springstof van gevarenklasse 1.1 en lager. Gevarenklasse 1.1 is de hoogste klasse van ontplofbare stoffen.

De plek van het ongeval ligt dichtbij het munitiedepot in Veenhuizen. Het is niet duidelijk of de vrachtwagen hier net was vertrokken of naar onderweg was.

Huizen ontruimd

Meerdere pallets met munitie zijn uit de oplegger gevallen. De Koninklijke Marechaussee meldt dat de munitie verspreid over de weg, de berm en in het water ligt. In eerste instantie zou een gebied van een kilometer rondom het ongeluk worden afgezet, maar de marechaussee laat weten dat dit is bijgesteld naar 300 meter. Drie huizen zijn ontruimd. Het is niet bekend hoeveel mensen precies hun huis moeten verlaten en waar zij worden ondergebracht.

Hoe het ongeluk kon gebeuren, is nog onbekend. De bestuurder van de vrachtwagen kon veilig uit de cabine klimmen en heeft geen letsel opgelopen. Op beelden van lokale media is te zien dat de oplegger niet meer te redden is. De veiligheidsregio vraagt omstanders uit de buurt te blijven van de vrachtwagen en om hulpdiensten de ruimte te geven.

Bewoners die hun huis moesten verlaten mochten rond 18.00 uur terug naar huis. De Veiligheidsregio Drenthe meldde op Twitter dat het explosiegevaar is geweken.