Nieuws/Binnenland
155860
Binnenland

Man vast voor gooien mobiel over bajesmuur

De penitentiaire inrichting in Alphen aan den Rijn

De penitentiaire inrichting in Alphen aan den Rijn

ZEIST - Een 25-jarige man uit Zeist is aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht een mobiele telefoon over de muur van de penitentiaire inrichting in Alphen aan den Rijn te hebben gegooid.

De penitentiaire inrichting in Alphen aan den Rijn

De penitentiaire inrichting in Alphen aan den Rijn

De man werd herkend op bewakingsbeelden waarna hij kon worden aangehouden, zo meldt de politie. De verdachte bleek tevens een boete open te hebben staan.

De politie onderzoekt voor wie de mobiele telefoon was bedoeld.

Amper controle

Eerder liet personeel van de penitentiaire inrichting in Alphen aan den Rijn aan De Telegraaf weten bijna te struikelen over illegaal ingevoerde contrabande, zoals telefoons, iPads, opladers, drugs en viagrapillen. Van serieuze controle is amper sprake.

Behalve het gooien van spullen over de muur, wordt contrabande ook via bezoekers, bewaarders en gedetineerden met privileges binnengesmokkeld.

Zie ook: Cel vol met smokkelwaar

’Maat vol’

De grote groep bewaarders die wel deugt maakt zich grote zorgen. Er is iedere dag te weinig personeel, waardoor de werkdruk toeneemt. Met alle veiligheidsrisico’s van dien. Dankzij de binnengesmokkelde telefoons, vaak met internetverbinding, kunnen gevangenen hun criminele activiteiten gewoon doorzetten.

Video

In november 2016 was er op een spraakmakende video te zien hoe iemand smokkelwaar over de muur van de gevangenis in Heerhugowaard gooit.

Zie ook: Half jaar cel op smokkel gevangenissen