Nieuws

Recept van de dag

Estofado

Door Felix Wilbrink

“Estofado is een traditionele Spaanse rundvlees stoofschotel. Dit is een recept van mijn broer Benjamin, die al 37 jaar op Ibiza woont en daar werkzaam is geweest als chefkok in beroemde hotels,” schrijft Hanneke de Jonge van Culinea.

“Breng in een grote stoofpan de bouillon met kaneelstokje, laurier, tijm, kruidnagel en saffraan aan de kook, zet het vuur dan zacht. Snijd de riblappen in blokjes van 2 cm en bestrooi ze met bloem en peper en zout.

Bak ze op hoog vuur goudbruin en krokant in een koekenpan met een beetje olijfolie. Doe het vlees in de pan met de bouillon. Blus het laatste gebakken portie vlees af met de rode wijn en schenk dit in z'n geheel ook in de pan met bouillon. Deksel op de pan en laag op laag vuur sudderen.

Bak de spekreepjes krokant in de bakpan van het vlees en voeg dan de ui en knoflook toe. Bak dit goudbruin en doe dan in de pan bij het vlees. Bak na 1 uur de wortel, paprika, prei en tomaat in stukken nog even aan in de bakpan en doe dit ook bij het vlees. Deksel weer op de pan en laat ongeveer 2 uur op laat vuur stoven tot het vlees lekker mals is.”

Dank Hanneke. Wat denk je van een Jopen Koyt in het glas erbij? Serveer met puree of stokbrood.

Nodig voor 4 tot 6 personen:

• 250 ml runderbouillon

• 1 kaneelstokje

• 2 laurierbladeren

• 2 takjes tijm

• 2 st kruidnagel

• 1/2 theel saffraan

• 1 kg runder riblappen

• 2 eetl bloem

• 150 ml rode wijn

• 50 gr spekreepjes

• 2 uien

• 5 teentjes knoflook

• 1 wortel

• 1 rode paprika

• 1 prei

• 1 tomaat

• olijfolie

• peper en zout naar smaak