Nieuws/Buitenland
1559737
Buitenland

WMO: laatste 3 jaren waren echt extreem warm

Een magere ijsbeer springt over dun ijs.

Een magere ijsbeer springt over dun ijs.

GENEVE - De jaren 2015, 2016 en 2017 waren de warmste sinds de temperaturen nauwkeurig worden bijgehouden.

Een magere ijsbeer springt over dun ijs.

Een magere ijsbeer springt over dun ijs.

Dit bevestigde donderdag de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), nadat ze vorig maand al cijfers naar buiten had gebracht, maar het jaar 2017 nog niet helemaal was afgelopen.

Dat jaar 2017 was inderdaad een van de drie warmste jaren sinds de metingen begonnen. Ook was er sprake van veel extreme weersomstandigheden zoals catastrofale orkanen, slopende hittegolven en grote droogte.

Zeer zorgelijk

Langetermijnindicatoren geven aan dat de ontwikkelingen, zoals toenemende kooldioxideconcentraties, zeespiegelstijging en verzuring van de oceanen, zeer zorgelijk blijven. Het ijsoppervlak in het noordpoolgebied blijft onder het gemiddelde en ook de hoeveelheid zee-ijs in het gebied rond de Zuidpool stevent af op een laagterecord.

Uit de voorlopige cijfers in het rapport Staat van het klimaat van het WMO blijkt dat de gemiddelde temperatuur op aarde in de eerste helft van dit jaar 1,1 graad hoger ligt in vergelijking met de temperatuur in de pre-industriële periode. Als gevolg van El Niño zal 2016 waarschijnlijk het warmste jaar blijven. 2015 of 2017 komen op de tweede en derde plaats.